Størrelse og materiale

Marsvin kan holdes i bure af rustfrit stål, plast eller glas. Man bør ikke bruge træ, fordi det er svært at rengøre og nemt at ødelægge for ihærdige ’gnavere’. Mange former for plastic kan også let tygges i stykker. Det bedste er, at buret har en åben side, sådan at der kommer tilstrækkelig luftventilation. Vær derfor forsigtig med at bruge akvarier, der er svære at ventilere ordentligt. Buret skal også være flugtsikkert, fri for skarpe hjørner og andre ting, der kan være farlige. Størrelsen skal være velegnet til normal marsvineaktivitet. Dyrenes beskyttelse anbefaler et bur på mindst 100 x 50 cm til et par marsvin. Avlsdyr bør have dobbelt så meget plads. Buret kan have åbent tag, hvis siderne er mindst 40 cm høje, så længe andre husdyr som f.eks. hund eller kat ikke udgør nogen trussel.

Underlag

Underlaget skal være rent, ugiftigt, absorberende, relativt støvfrit og let at skifte. Du kan lægge et håndklæde eller en tæpperest i bunden. Fleece (eller vetbed) kan fungere fint, fordi det er vaskbart. Hvis marsvinet tygger i fleecen, er der ingen lange stofstrimler, der kan sætte sig fast i mave-tarm-kanalen. Et billigt og udmærket underlag er avispapir i bunden med et tykt lag hø eller halm ovenpå.

Lad være med at bruge et akvarium med faste vægge, fordi den ringere luftcirkulation kan øge forekomsten af luftvejssygdomme. Strøelse som træspåner eller savsmuld er ikke så godt, fordi det støver meget, og kan sætte sig fast rundt om hannens ydre kønsorganer og give hudbetændelse. Papirgranulat støver mindre, suger godt og er ufarligt at spise. Man kan også bruge Gnavzflager, der fås hos visse dyrehandlere. Det er et specielt naturprodukt, der ikke støver.

Det er meget almindeligt, at marsvin får forskellige sygdomme på grund af for dårlig hygiejne i buret

Dagligt rengøring

Sørg for at skifte strøelse eller rengøre dagligt i marsvineburet! Det er meget almindeligt, at marsvin får forskellige sygdomme på grund af for dårlig hygiejne i buret. Nogle af de mest almindelige lidelser kan være rindende øjne og næse, fordi slimhinderne bliver irriteret af fordampning fra uringennemvædet strøelse, samt sår på trædepuderne på grund af irritation fra fugtig strøelse eller for fladt, hårdt underlag.

Placering

Omgivelserne omkring marsvineburet er også vigtige. Marsvin er følsomme dyr, og de bør derfor have ro og fred og være beskyttet mod direkte sollys, fugt og kulde. Marsvin trives bedst på et køligt, tørst sted med tilstrækkelig ventilation, men uden træk. Undgå voldsomme forandringer i miljøet, især for høj temperatur og for høj luftfugtighed.

Flere marsvin sammen

Marsvin er sociale dyr, og derfor kan flere marsvin sagtens bo sammen. Hanner og hunner kan også bo sammen. Nye hanner kan indimellem slås, hvis de sættes sammen som voksne og/eller sammen med en hun. Ældre dominante dyr kan finde på at tygge på mere underlegne dyrs ører eller pels.