Stranden er en elsket destination for mange hundeluftere og ikke uden grund. Havet og sandet kan bare noget, men fra 1. april er det officielt slut med løse hunde på stranden. Det er i perioden 1. april til 30. september, at vi hundeejere må vise ekstra hensyn til andre strandgæster og tage hunden i snor på stranden.

Blå og hvide flag på stranden

Vil man tage hunden med på stranden, er det godt at kende til de gældende regler. På strande med blåt flag må hunde ikke færdes, mens det mere og mere udbredte hvide flag ofte betyder, at man godt må have hunden med. Læs om flagene på Friluftsrådets hjemmeside og tjek hos kommunen, hvad det hvide flag konkret indebærer der, hvor du gerne vil lufte hunden.

Find en hundestrand, hvis hunden skal gå fri

Der findes mange strande i Danmark. Derfor er det bedste du kan gøre, at sætte dig ind i reglerne for den strand du gerne vil besøge. Der er indenfor de seneste år dukket hundestrande op forskellige steder i Danmark, primært på Sjælland. Mange af dem er forsøgsordninger, som senere bliver vurderet om de skal fortsætte som hundestrand. Det bedste du kan gøre, er derfor, at søge på hundestrand på nettet, og når du besøger en hundestrand, så sørg for at holde den gode etikette, så hundestrandene får lov til at eksistere mange år ud i fremtiden. Vi elsker at hundene også kan få lov at tage en dukkert en varm sommerdag, så det skal de jo helst kunne blive ved med.

Sådan skal din hund opføre sig på hundestranden

Tager du snoren af din hund, skal du altid have fuld kontrol over den, også på hundestranden. Det vil blandt andet sige, at du skal kunne kalde den til dig, selv hvis den er interesseret i andre hunde, mennesker eller vilde dyr på stranden.

Hvis der er mange mennesker og mange småbørn på stranden, er det klogt at holde hunden i snor uanset reglerne. Fremmede børn kan ikke vide, at din hund er helt harmløs, og kan nemt blive bange for en løs hund, der kommer springende langs vandkanten. Det gør sig stadig gældende, selvom den er et stykke væk fra dem. Hvis der ofte er mange mennesker, så planlæg i stedet at tage på stranden i de tidsrum, hvor der sjældent er mange mennesker, f.eks. tidlig morgen eller sen aften. Derudover bør I også følge de sædvanlige regler for god opførsel, såsom at samle hømhøm’er op og udvise hensyn til andre.

Du kan også tage i skoven i stedet

I landets mange hundeskove, må din hund også løbe frit. Hvis du søger på “hundeskov” i din telefons kortfunktion, kan du se, hvor der er hundeskove nær dig. Naturstyrelsen har 250 hundeskove, dertil kommer et antal i privatskov. På Naturstyrelsens side om at have hunden med i naturen, findes der et klikbart kort, hvor oplysninger om alle hundeskovene kan findes.

Bor du nær en privat skov, skal du vide, at det er skovens ejer, der bestemmer. Hvis der ikke er opsat tydelige skilte, er hovedreglen, at hunden altid skal være i snor. Men vil du være helt sikker på reglerne i en privat skov kan du kontakte skovens ejer og spørge – der findes adskillige privatskove, hvor hunde må slippes løs.

Kontrol over hunden på gåturen

Hvis du vælger at slippe din hund løs, skal du være sikker på, at den er under kontrol - uanset hvor og hvornår du går. Du skal faktisk have en sådan kontrol over din hund, at det svarer til, at den har en usynlig snor på. Når din hund er løs, skal du altid kunne se den – hvis den er uden for din synsvidde, er den ikke under din kontrol.

Har du styr på Hundelovens bestemmelser om fuldt herredømme?

Fuldt herredømme betyder ifølge tidligere domme, at hundeføreren kan standse hunden, hvis den f.eks. angriber andre dyr og mennesker. Det betyder helt bogstaveligt, at hunden skal have tæt kontakt til føreren og ikke må genere andre gæster, hunde eller det vilde dyreliv, f.eks. ved at true eller løbe efter dem. Hunde, som f.eks. ikke prompte kommer på kald, skal derfor føres i snor eller holdes ved fod. Det er som udgangspunkt hundeføreren, der har ansvaret for at undgå konflikter.

Dette skal du være opmærksom på, hvis din hund er glad for vand

Hvis din hund ikke kan se vand uden straks at hoppe i det, er der flere ting, det er godt at holde sig for øje. Hunde, der ofte går i vandet, løber en risiko for fugteksem, også kaldet hotspots, eller den såkaldte vandhale, også kaldet watertails. 

Fugteksem og vandhale

Agria Dyreforsikrings dyrlæge Mogens Brix forklarer om de to diagnoser:

"Våd og fugtig pels kan føre til fugteksem, der gør hundens hud rød, øm og irriteret. Får hunden hudbetændelse, skal den tilses af en dyrlæge, der typisk vil behandle betændelsen med antibiotika. Vandhale er betegnelsen for en ikke infektiøs betinget inflammation i halerodens nerver, der opstår, hvis hunden i længere tid er kold eller nedkølet på bagdelen. Det kan også opstå, hvis hunden har opholdt sig lang tid i vandet, da halen derved er i fuld aktion og således overbelastes. Får din hund vandhale, skal den altid tilses af dyrlægen, da det er ganske smertefuldt for den. Her behandles den med smertestillende, og du må fortsætte behandling hjemme med varme og hvile."

5 Tips til efter strandturen

Mogens Brix giver her fem tips til, hvordan du passer godt på din hund efter en tur på hundestranden:

  1. Gør det til en vane at kigge nærmere på din hund hver dag i sommertiden – så finder du også flåter og andre ubudne gæster.
  2. Skyl altid hunden i ferskvand efter havbad.
  3. Sørg for, at hunden er ordentligt tør, inden den f.eks. lægger sig i kurven.
  4. Barber eller klip rundt om et sår, så du kan holde øje med det.
  5. Hvis hunden kradser eller slikker sig, skal den have krave på eller anden beklædning, der kan hindre dette. Der findes bl.a. oppustelige kraver, så hunden og dens omgivelser slipper for en stor plastikskærm.