Møder man en hund på gaden, så er der 46% chance for, at den har en sygeforsikring. En ny undersøgelsen foretaget af YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring viser, at antallet af sygeforsikringer til dyr stiger i Danmark. Tallene i undersøgelsen er de højeste, siden Agria Dyreforsikring foretog de første målinger på området i 2011.

  • 46% af danske hunde er i dag sygeforsikret. I 2016 var tallet 39% og i 2011 var det kun 20 procent af de danske hunde, der havde en sygeforsikring.
  • 14% af danske katte har en sygeforsikring. I 2016 var det 11%.
  • 38% af danske heste er i dag sygeforsikret, hvor det i 2016 var 23%.

Agria Dyreforsikring er blandt de selskaber, der er specialiserede i dyreforsikringer. Direktør i Agria, Tine Antvorskov, er begejstret for tallene i YouGovs undersøgelse:

“De nye tal viser, at stadig flere danskere er optaget af at sikre, at vores kæledyr får adgang til korrekt og rettidig behandling, hvis sygdommen rammer eller uheldet er ude. Kæledyrene er en vigtig del af familien mange steder, og vi skal passe på dem, også når de kommer galt afsted. Jeg er derfor rigtig glad for fremgangen, først og fremmest på dyrenes vegne,” siger Tine Antvorskov.

Konsekvensen ved ikke at forsikre sit kæledyr er, at man betaler udgifterne ved sygdom eller skade selv. Her er aflivning desværre udvejen lidt for ofte, forklarer Tine Antvorskov. I undersøgelsen svarer 21% af hundeejerne uden sygeforsikring, at de må se sig nødsaget til at aflive deres hund, hvis regningen fra dyrlægen kommer op på 5000-7500 kr. 34% af katteejerne uden sygeforsikring svarer, at udsigten til en høj regning betyder aflivning, og for hesteejerne er det 17%.

Sverige er stadig foran Danmark

Agria Dyreforsikring har også foretaget samme undersøgelse i Sverige. Her viser tallene, at vores naboer er endnu længere fremme, når det kommer til at forsikre kæledyrene. 79% af hunde, 50% af katte og 76% af heste har en sygeforsikring i Sverige. Ifølge Tine Antvorskov skyldes det ikke nødvendigvis, at svenskerne holder mere af deres dyr. Det er i lige så høj grad et spørgsmål om kendskab og tradition. I Sverige har man kendt til sygeforsikring i mange år, og i Danmark er det stadig et relativt nyt område. Agria Dyreforsikring har eksempelvis eksisteret i Sverige i mere end 125 år, og i Danmark begyndte man først arbejdet i 2011. “Jeg håber, at den positive udvikling fortsætter, så vi med tiden indhenter Sverige på dette område,” siger Tine Antvorskov.

Hvad er en sygeforsikring?

Normalt forsikrer vi de ting, som betyder noget for os, og som potentielt kan ende med at koste os mange penge, hvis de går i stykker. Sådan er det også med sygeforsikringer til kæledyr, siger Tine Antvorskov:

“En sygeforsikring vil altid været sammensat og reguleret efter det bestemte dyr, situation og type af hændelser, men overordnet kan man sige, at den dækker omkostningerne i forbindelse med behandling af sygdom og skader. Bliver en hund eksempelvis påkørt, så den skal tilses af dyrlæge, opereres, genoptrænes samt have medicin, kan omkostningerne nemt løbe op i 30.000 kroner.”

En sygeforsikring er valgfri. Den må ikke blive forvekslet med ansvarsforsikringen, som dækker de udgifter, kæledyret forårsager på andre mennesker eller deres ting. Ansvarsforsikringen er lovpligtig i Danmark, understreger Tine Antvorskov afslutningsvis.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1018 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 27. marts - 14. april 2018. Undersøgelsen er også gennemført i Sverige i perioden 4. - 13. april. Her er 1026 svenskere i alderen 18+ blevet interviewet.