Påskeferien er snart over os. Det er tid til veldækkede påskeborde og måske en tur i haven. Men den hyggelige stemning kan hurtigt få en ende, hvis hunden bliver syg og skal til dyrlægen.

Hvis du gerne vil undgå dette, skal du sørge for at holde nysgerrige hundesnuder væk fra påskebordet. Meget af det mad, vi mennesker elsker, er nemlig giftigt for familiens firbenede ven.

Tiggende hundeøjne kan være svære at modstå. Men det kan være livstruende for hunde at indtage menneskemad. Specielt chokolade er farligt på grund af det høje kakaoindhold, der indeholder theobromin, der er meget giftigt for hunde.

Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt. En hund på 10 kilo kan æde op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram.

Snacks kan være livstruende for hunde

Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og slik skal holdes væk fra snudehøjde. Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller såsom valnødder, macadamianødder og pistacienødder. Skallerne kan sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem, og selve kernen er meget giftig for dens mave. 

Rosiner og friske druer er livsfarlige for hunde. Symptomerne på, at din hund har spist rosiner eller druer, kan være, at den begynder at kaste op, får diarré, kramper i maven, virker sløv og drikker meget vand. Det kan betyde, at den er ved at få nyresvigt. I værste fald betyder det, at hunden skal aflives.

Hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke kan tåle, så bør du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Når der er tale om en forgiftning, er det minutterne, der tæller.

Pas på påskepynten

Nysgerrige snuder kan hurtigt finde påskepynt både sjovt og spændende. Det er dejligt at tygge i, specielt hvis hunden er ved at skifte tænder, eller hvis den har ømme gummer. Men pynten kan sætte sig fast i hundens luftveje og mave, hvis det kommer indenbords. Det kan blive nødvendigt at operere pynten ud, og det er både en kedelig og dyr situation at stå i.

Hvis du har mistanke om, at din hund har været på rov og spist noget, den ikke kan tåle, skal du kontakte din dyrlæge. Forbered dig inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker i nærheden, der har længere åbningstider i helligdagene.

De største farer for sarte hundemaver

Påskeæg og chokolade

Chokolade er farligt for hunden, og det er især mørk chokolade. Hold øje med børnene, og sørg for, at de ikke giver hunden godbidder i form af rester af deres påskeæg.

Fed og salt mad

Hvis din hund får for meget salt, så kan det medføre problemer i maven og saltforgiftning. Giv aldrig hunden salt direkte, og pas også på med mad, der indeholder store mængder salt.

Vindruer

Druer kan meget vel blive serveret til påskemiddagen, det kan være i forbindelse med et ostebord. Selvom en lille, frisk vindrue kan virke harmløs, så kan hunde få akut nyresvigt ved selv mindre doser. Det samme gælder for rosiner.

Hårde nødder

Hunde har svært ved at nedbryde nødder, og nødderne sætter sig derfor let fast i mave-tarmkanalen. Vær særlig opmærksom på macadamianødder, der anses for at være ekstra giftige for hunde.

Påskepynt og blomster

Nysgerrige og legesyge hunde finder sandsynligvis påskens dekorationer og pynt interessant. Men vær opmærksom på, at hunden ikke spiser dele af dekorationen. Det kan nemlig resultere i, at hunden skal opereres i maven for at få påskepynt ud igen. Påskeliljer er også giftige for hunden, men det er særligt løget, som kan forårsage slem forgiftning. Blot 15 g af løget fra en påskelilje er nok til, at en middelstor hund ender i livsfare.