Motionering af den unge hund

Uanset hvor afslappet og rolig cykelturen er, indebærer cykelmotionering, at hunden tvinges til at holde et konstant tempo og ikke selv har mulighed for at regulere hastighed og motionsmængde. Inden hunden udsættes for denne type af belastning, bør den først og fremmest være udvokset. Mens hunden vokser, bør den have en begrænset mængde motion, og hunden bør selv kunne være med til at regulere, hvor meget den bevæger sig.

Anbefalinger før cykeltræning

Overordnet kan man sige, at det ikke er klogt at begynde at cykle med hunden, før den er 18 måneder gammel. Der er naturligvis en individuel grænse – en tungere hund kan behøve mere tid, før ben og led klarer en større belastning. For hunde af racer som af og til har hofte- eller albueledsproblemer, er det vigtigt at få taget røntgenbilleder af hunden, før cykeltræningen begynder. Det er vigtigt at vide, hvordan hundens led ser ud for at kunne afgøre, hvilken type belastning den kan udsættes for.

Hvis hunden har anmærkninger på hofter eller albueled, bør du kontakte dyrlægen for at lægge et træningsprogram, som passer bedst til din hund.

Indlæring

Når du ved, at hunden er fysisk moden til at klare cykelmotion, er det næste trin at lære hunden, hvad der skal ske, når den er med på cykeltur. Når du cykler, skal hunden løbe på højre side, altså på modsat side af når I går til fods. Grunden til dette er, at du skal befinde dig mellem trafikken og hunden, hvis I cykler på trafikerede veje. Det kan være klogt at sætte en kommando på, når du lærer hunden at løbe ved siden af cyklen. Det kan f.eks. være kommandoen "pedal", når du placerer hunden på højre side for at cykle. Efter lidt træning kan hunden også løbe løs ved siden af, når altså omgivelserne tillader det. Hvis hunden er løs, reduceres risikoen for pludselige stop, hvis hunden – trods træningen – finder noget spændende at lugte til.

Underlaget er vigtigt

I begyndelsen er det bedst at køre langsomt og cykle korte ture. For hunden er det vigtigt, at den både lærer, hvordan cyklingen foregår, og hvordan det forventes at den opfører sig. Samtidig er det også vigtigt, at hunden i begyndelsen rent fysisk ikke udsættes for stor belastning af utrænede muskler.

Det er også vigtigt at tænke på, hvilket underlag hunden skal løbe på. Motion på et hårdt underlag, for eksempel asfalt, giver større slitage af hundens led og bør ikke gøres så ofte. Hunden skal motionere på et så blødt underlag som muligt. Græs og sand er allerbedst, men det kan jo medføre en øget modstand for den, som sidder på cyklen.

Motionsstier plejer at have et udmærket underlag, men her er det ekstra vigtigt at hunden er i line for ikke at forstyrre andre motionister – med mindre løse hunde er tilladt på området.

”Springer” anbefales

Samtidig med at hunden lærer nyt, er det nødvendigt at cyklisten vænner sig til at bevæge sig med hunden ved sin side. At holde en glad hund i snor kan være en udfordring, selv når du ikke skal være opmærksom på styr og pedaler. Der findes specialudstyr, som kaldes for en ”springer”. Den er lavet således, at du kan montere den på cyklen, når du motionerer med hunden. Hunden skal have en sele på og fæstnes på en arm, som sidder fast på cykelstellet. På den måde har hunden modstand fra resten af ekvipagen, hvis den sakker bagud eller forsøger at standse eller løbe hurtigere. Det er imidlertid bedst, at du samtidig har hunden i snor, selv om du bruger en ”springer”, fordi snoren gør det muligt at kontrollere hurtige bevægelser fra hundens side.

Reflekser er nødvendige

Selv når aftenerne bliver lysere, er det altid på sin plads med reflekser på både dig og hunden. Det kan gå grueligt galt, hvis en bilist ikke kan se dig eller din hund.

Hvis hunden sidder i cykelkurven

Sørg for at hunden sidder komfortabelt i cykelkurven og hold snoren i et fast greb – uden at vikle den om hånden. Næsen skal helst vende mod højre – altså væk fra trafikken, således at den ikke havner blandt bilerne, hvis den mod forventning skulle hoppe ud af cykelkurven. Hunden bør ikke være fastspændt. Hvis der skulle ske en ulykke, eller hvis du skulle falde af, er risikoen for skade større, hvis hunden sidder fast.

God fornøjelse og kør forsigtigt!