Allerede i løbet af det første leveår ender mange hvalpe hos dyrlægen. De begiver sig ud på eventyr, og kommer til skade med alt lige fra benbrud til diarré og opkast. Her er et par gode råd til, hvordan du kan forebygge skader.

Forår og sommer er den årstid, hvor flest hvalpe bliver hentet af deres nye familier. Det er en dejlig tid, hvor hvalpen og familien skal lære hinanden at kende. Hvis den kommende hundeejer, inden hvalpens ankomst, kaster et kritisk blik på hjemmet, kan man undgå ulykker og unødige besøg hos dyrlægen. 

Indenfor

Vil du sikre sig, at dit hjem er parat til at modtage et firbenet medlem, kan en rundtur begynde i køkkenet. Mange fødevarer og snacks, mennesker spiser, kan være farlige for hvalpe.

Det handler først og fremmest om vindruer og rosiner, rå løg, dej der hæver og gourmetchokolade med højt kakaoindhold. Disse ting kan være direkte livsfarlige for vores små firbenede venner.

Mange opbevarer husholdningskemikalier som Acetone, plantegødning, Rodalon og opvaskemiddel under vasken i køkkenet. Kemikalierne kan gøre stor skade i hvalpens mave. I skraldespanden kan nysgerrige hvalpe ligeledes stjæle gamle madrester, men kyllingeben, kapsler og skarpe genstande skal ikke i nærheden af små hvalpemaver. Sørg for, at skraldespand og kemikalier er gemt væk bag en forsvarligt lukket låge – gerne sikret med en ekstra krog.

I stuen skal du tænke over, om hvalpen kan komme til skade, hvis den hopper ned fra møbler. Det er hyggeligt at putte med en lille basse i sofaen, men hjælp hvalpen med at komme ned på gulvet igen, så den ikke kommer til skade og overbelaster led og knogler eller i værste fald brækker et ben. En god tommelfingerregel er, at hvis hvalpen ikke selv kan hoppe op i sofaen, skal den have hjælp til at hoppe ned.

Hunde og børn kan blive rigtig gode venner, men legetøj kan udgøre en fare. Små dimser fra eksempelvis Lego kan nemt havne i hvalpens mund og sætte sig fast i halsen eller maven. Større stykker legetøj kan skarpe hvalpetænder gnaske i stykker og sluge. Derfor bør børnenes legetøj opbevares, hvor hvalpen ikke kommer. Kontakt dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din hvalp har slugt noget, den ikke kan tåle. Symptomerne kan være træthed, opkast, eller at hvalpen viser tegn på at have ondt i maven.

Ledninger er også farlige for hvalpe. De kan let tygge dem i stykker og få stød. Sørg for, at alle ledninger er uden for hvalpens rækkevidde (også hvis den skulle stille sig på bagben). Det kan udvikle sig til et drama, hvis lille Fido render huset rundt med ledning i munden og standerlampen efter sig. 

Udenfor

Mange hvalpe opholder sig i haver – særligt hvis det er godt vejr. Sørg for, at gå haven efter. Er der huller i hegnet, som hvalpen kan smutte ud af? Er hegnet gået i stykker, så den kan stikke eller rive sig på det? Se efter om havelågen lukker tæt og montér evt. en fjeder på, så den lukke af sig selv. Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis hvalpen (eller en voksen hund) smutter ud af en havelåge, der står åben. 

Gødning, muse- eller sneglegift og andet farligt til haven skal være forsvarligt lukket væk. Sørg for, at du ikke bruger gødning i pilleform i områder, hvalpen har adgang til. De små piller er lækkerier for hvalpe og er årsag til en af de hyppigste forgiftninger hos hunde i foråret og sommeren. Hegn området ind eller benyt flydende gødning, der er hundevenligt.

Gå desuden haven efter for giftige planter og hegn dem ind, hvis du ikke vil være foruden de planter, der er giftige. Læs mere om giftige planter for hunde her.

Agrias tre vigtigste hvalpetips:

  1. Lad ikke den helt lille hvalp være alene. Forlad den kun i korte stunder, hvis du eksempelvis skal på toilettet. Den skal med tiden gradvist lære at være alene hjemme.
  2. Fjern alle farlige genstande i hjemmet.
  3. Gå haven efter for huller i hegn og giftige ting (planter/gødning).

De mest almindelige skader i hvalpens første år:

  • Knoglebrud og skader på skelettet, eksempelvis et brækket ben.
  • Sår.
  • Ukendte genstande, der sætter sig fast i hals eller mave.
  • Forgiftning.
  • Skader på poterne.
  • Bid fra insekter.
  • Skader efter påkørsel af bil.