Jægerne stiller høje krav til deres jagthunde – de skal kunne arbejde effektivt i varieret terræn, være udholdende og skal kunne koncentrere sig om deres opgave flere timer i træk. En forudsætning for dette er, at hunden er i god fysisk form i tiden op til jagten. Hvordan skal man træne hunden op til jagtsæsonen?

"Bare fordi jagtsæsonen slutter, bør hunden ikke komme ud af form"

Mange glemmer at holde hunden i form hele året. Bare fordi jagtsæsonen slutter, bør hunden ikke komme ud af form. En jagthund skal holdes i gang hele året. Konditionen bygges op over tid og kræver daglig vedligeholdelse.

For at opbygge konditionen kræver det lange gåture, flere gange om ugen, gerne i kombination med cykelture, løbeture og svømning. At træne hundens kondition forbedrer præstationen på jagten på flere måder. Udholdenhed gør at hunden kan arbejde i længere tid og er frisk på en tur mere dagen efter.

Musklerne bliver stærkere og hunden kan klare mere. Selv sener, ligamenter og ledbrusk bliver forstærket, hvilket mindsker risiko for skader.

En veltrænet hund har mere modstandskræft, kommer mindre til skade og bliver ikke så let syg når den køles ned.  Også koncentrationsevnen øges. Hvis kroppen bliver træt bliver hovedet det også, siger Lene K. Jørgensen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Træn hunden op gradvist

Præcis som hos mennesker, er det vigtigt at en hund der skal præstere højt, skal spise godt, både under og mellem jagtsæsonerne.

 - Giv ikke hunden madrester. Sats i stedet på et godt fuldfoder. Så ved du at hunden får alle de næringsstoffer den behøver. Et tips er at give den samme mængde foder hele året. Giv et foder med lidt mindre kalorieindhold uden for sæsonen og skift så til et højenergifoder i jagtsæsonen, når hunden har brug for mere energi, siger Lene K. Jørgensen.

"Et tips er at give den samme mængde foder hele året"

Spørgsmålet om hvor gammel hunden skal være inden den kan trænes til jagt, er et hot emne. Nogle vil starte så tidligt som muligt, mens andre foretrækker at vente til hunden er over et år gammel.

Der er stor forskel mellem racerne og hvilken type jagt man skal bruge hunden til. Generelt kan man starte lidt tidligere med drivende racer så som spaniels, gravhunde og støvere/drever, end med elghunde og spidshundene. Lad ikke hunden være ”elev”, især hvis den er født sent på året. En ung hund har ikke grunddressuren på plads og vil få mange unoder hvis den får for meget fripas i starten. Skal hunden trænes til elgjagt eller jagt på andre større dyr har den ikke fået respekt for disse dyr , og det kan forårsage svære skader og nogle gange med dødelig udgang. Der er også en stor individuel forskel, så man må følge sin fornemmelse som hunden modnes.

Et tips er først at teste om hunden har grund dresuren på plads, lige før et årsalderen. Så kan hunden komme med på den første jagtsæson, uden at jage. På den måde vænner den sig til situationen, og jægeren kan se hvad der skal arbejdes videre med.

 

Tips før, under og efter jagten:

Før jagten:

  • Glem ikke at holde hunden i form, bare fordi jagtsæsonnen er forbi – motioner hunden med lange gårture, cykelture, løbeture og svømning hele året. En veltrænet hund har det bedre og jager mere effektivt.
  • Hvis du har en ung hund – lad den følge med på jagten det første år for at vænne sig til situationen.
  • Giv samme mængde tørfoder, men skift til et foder med mere energi under jagtsæsonnen hvor hunden har brug for mere næring og energi. Husk at lave foderskift gradvist, så hundens mave vænner sig til det nye foder.

Under jagten:

  • Gå ikke på jagt når det er for varmt ude. Hvis det er varmt – så undgå at jage mest intensivt midt på dagen, hvor det er varmest.
  • Sørg for at hunden drikker rigeligt før jagten og tag en vandflaske med til hunden så du kan tilbyde den vand under jagten.
  • Hav altid et førstehjælpskit med til hunden under jagten. Desinfektionsvæske, pincet, kompres og forbindingsstoffer kan gøre en stor forskel hvis hunden for eksempel får noget i trædepuden.

 Efter jagten:

  • Efter jagten bør du gå hunden grundigt efter. Tag hånd om eventuelle sårskader eller pinde/fremmedlegemer som kan have kilet sig ind mellem trædepuderne.
  • Sørg for at hunden ikke bliver kold efter dagens arbejde.
  • Lad hunden slappe af og køle ned efter jagten.
  • Tilbyd den rent og friskt vand. Fyld skålen op ofte.

 

Kontakt:

Agrias dyrlægekonsulent Lene K. Jørgensen på 21468380, eller Sonja Karaoglan, Country manager Agria Dyreforsikring på 23 60 31 61 eller mail sonja.karaoglan@agria.dk.

 

Agria Dyreforsikring, specialist i dyreforsikringer gennem mere end 120 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.