Som førstegangshundeejere kan det være svært at vide, hvornår hvalpens sygdomme og skader er så alvorlige, at der skal en dyrlæge til, og hvornår man selv kan håndtere situationen.

Selvfølgelig skal man gå til dyrlæge, hvis hvalpen har meget dårlig almentilstand, har høj feber, eller der er blod i opkast/afføring, men mange skader og sygdomme kan forebygges i hjemmet, hvor også de digitale dyrlæger kan være til god hjælp. Gennem øget viden og med den rette støtte, ønsker vi, at hvalpeejerne føler sig bedre klædt på i situationerne.

Almindelige årsager, der kan forårsage problemer for hvalpen, er eksempelvis ændring i foder, at den spiser eller tygger i noget uhensigtsmæssigt, får for lange kløer eller overdreven rengøring af ørerne. 

Mærk hvalpen igennem

Det lyder måske som en mærkelig ting at gøre, men hvis du mærker hvalpen igennem hver dag, når du kæler og leger med den, så kan du meget bedre mærke, når der er noget galt. Hvalpen vænner sig også til, at du rører ved for eksempel dens ører og poter eller kigger i dens mund. Det gør dig også mere sikker i din sag, når du evt. taler med dyrlægen.

Hvis du ikke fik talt så meget med opdrætteren om typiske problemer, da I købte hvalpen, så kontakt dem, og spørg ind til det. De fleste opdrættere har rigtig god forstand på de almindelige problemer, der opstår hos hvalpe hos netop denne race, og selvfølgelig på, hvilken daglig pleje hvalpen bør have.

De mest almindelige diagnoser hos hvalpe i Danmark

  1. Persisterende/blivende mælketænder
  2. Halthed
  3. Ørebetændelse
  4. Øjenbetændelse
  5. Opkast og diarré
  6. Bidfejl
  7. Tarmbetændelse (som typisk giver opkast/diarré)
  8. Blærebetændelse
  9. Fremmedlegeme i mave/tarm
  10. Giardia (tarmparasit)

Agrias dyrlæge Mogens Brix oplyser om de forskellige symptomer, skader og sygdomme.

Mælketænder

Ved 6-månedersalderen skal hvalpen have fået sine blivende tænder. Et almindeligt problem er, at mælketænderne ikke har løsnet sig, og hvalpen kan derfor få brug for hjælp. Det er typisk hjørnetænderne, der er udfordringer med. Kontakt dyrlægen, hvis mælketanden ikke er faldet ud, når den blivende tand er frembrudt i halv højde af mælketanden, eller hvis der er tegn på fejlplacering af den blivende tand som følge af den persisterende mælketand.

Halthed

Hopper hvalpen rundt på tre ben? Start med at undersøge, om der sidder noget i poten. Derefter kan du lede efter hævelser eller smerter i benet. Et tip er også at tage temperaturen på hvalpen. Temperaturen skal ligge mellem 37,5 og 39 grader.

Midlertidig halthed kan skyldes panostitis (tidligere kaldet vokseværk). Større racer kan også lide af vækstforstyrrelser, der ofte viser sig som smerter i leddene. Halthed, der ikke går i sig selv efter et par dage, skal undersøges af en dyrlæge.

Du kan forebygge halthed, ved at tilpasse hvalpens motion til dens alder og race. Grundlæggende er det vigtigt, at man gradvis træner hunden til længere ture, således at man minimerer risikoen for overbelastning ved pludselige forandringer i længden og intensiteten af turene. Derudover kan du sørge for, at hvalpens kløer altid er klippede og ikke generer den, og tjek jævnligt mellem dens trædepuder, at der ikke sidder noget, der generer.

Ørebetændelse

Er hvalpen rød i øret, lugter det grimt, eller er der flåd eller sort grums i øret? Ørebetændelse kan lejlighedsvis forekomme hos alle hvalpe, og det kan skyldes en række forskellige årsager, der kan være bakterielt betingede, forårsaget af gærsvampeinfektioner eller evt. ektoparasitære årsager i form af øremideinfektion. Gentagne problemer kan være et første tegn på allergi. Tag hvalpen til dyrlægen for hjælp ved tilbagevendende ørebetændelse.

Øjenbetændelse

Hvis din hvalp lige pludselig har et øje, der løber i vand, eller den kniber øjenlågene sammen – så er det et tegn på, at der er et problem.

Det kan naturligvis være fordi, der er kommet et sandkorn eller lignende i øjet, som irriterer. Man kan forsøge at skylle øjet med sterile NaCl-ampuller (saltvand), som fx fås på apoteket.

Hvis dette ikke umiddelbart afhjælper symptomerne, og hvis der ydermere kommer pus og hævede, røde slimhinder – så bør dyrlægen kontaktes, idet der kan være tale om infektion, større fremmedlegemer, skade på hornhinde eller lidelser i de tårevæskeproducerende strukturer ved øjet. Visse racer kan pga. deres anatomi ved øjet og omkringliggende strukturer være prædisponeret for øjenlidelser.

Opkast og diarré

Opkast og diarré er noget, der ofte ses hos hvalpe. Det skyldes som regel, at hvalpen har spist noget uegnet, eller at den har skiftet foder i forbindelse med flytning til nyt hjem. Det kan dog også skyldes en infektion eller parasitter.

Du kan forebygge problemet ved at lade hunden få samme foder, som den har fået hos sin opdrætter, eller sørge for, at et foderskift sker gradvist over flere dage. Du kan også forebygge ved at overholde dyrlægens vaccineanvisning eller give hvalpen en ormekur.

Har hvalpen først fået dårlig mave, kan du begynde med at lade den faste nogle timer, så maven kan falde til ro. Samtidig er det vigtigt, at den får drukket så meget vand som muligt, evt. iblandet lidt salt og honning. 

Oftest vil hvalpen få det bedre, gennem en skånsom diæt af små portioner med kogt ris og kogt mager fisk eller kylling, 6-8 gange om dagen over 3-4 døgn. Gå gradvist tilbage til hvalpens almindelige kost, når den har fået det bedre. Normalt går problemet over inden for 12-14 timer.

Du bør søge råd hos en dyrlæge, hvis hvalpens almentilstand forværres, hvis der forekommer spor af blod i opkast eller afføring, samt hvis hvalpen får feber.

Blærebetændelse

Blærebetændelse (ofte kaldet urinvejsinfektion) påvirker oftest de unge tæver, der er hormonelt umodne og mere modtagelige for infektionerne. Hvalpen skal tisse usædvanligt meget med små stænk, og indendørs uheld kan forekomme, selvom den er renlig. Grundlæggende er tæver mere modtagelige overfor udefrakommende bakterielt betingede blæreinfektioner (asenderende infektioner). Tævens urinrørsudmunding sidder tættere på anus og er kortere og har en større diameter end hanhundens, hvilket gør dem mere modtagelige. Hvis der observeres smerter ved vandladning, forandret urin (med blod, pus eller sediment) – så søg dyrlæge.

Hvalpe skal selvfølgelig have adgang til frisk vand dagen lang.

Fremmedlegemer i mavesækken

Hvalpe er nysgerrige og tygger i det meste, og det sker, at de sluger uegnede ting. Undgå problemet ved at fjerne ting fra hvalpens rækkevidde og hold øje med hvalpen udendørs. Giv i stedet hvalpen et sikkert legetøj at lege med. Hvis du har mistanke om, at hvalpen har slugt noget, skal du være særligt opmærksom på opkast, manglende ædelyst, smerter ved maveregionen, bugværn (spændt mavemuskulatur), forværret almentilstand eller blod i afføringen - i så fald skal du kontakte dyrlægen.

Giardia 

Giardia er en tarmparasit, som kan leve i tarmen på både mennesker og de fleste husdyr. Giardiacyster udskilles i afføringen og smitter ved, at hunde spiser og drikker af samme vand- eller madskål, eller hvis hunden er i kontakt med en anden hunds afføring. 

Symptomerne på giardiainfektion er typisk akut, ildelugtende diarre. Den kan komme og gå. Oftest er hundens appetit uændret. Hvis hunden går med smitten i længere tid, kan dens almene trivsel påvirkes, og den kan have svært ved at tage på i vægt.

Har du mistanke om, at din hun er smittet med giardia, så skal du kontakte din dyrlæge. 

Andre hyppige lidelser hos hvalpe

Selvom disse ikke står på listen over de mest almindelige lidelser, så er det stadig ganske ofte, at hvalpe kommer til dyrlægen med disse.

Kløe

Alle hvalpe klør sig lejlighedsvis, uden at man behøver at bekymre sig. Det sker ofte i forbindelse med pelsskifte, når hvalpen skifter hvalpepelsen ud med voksenpels. Men hvis kløen bliver intens og irriterer hvalpen, så den ikke kan sove eller får sår, er det tid til at hjælpe. Det handler normalt om parasitter, f.eks. lopper, men det kan også være de første tegn på allergi. Afklaring af en sådan mistanke kræver undersøgelse hos dyrlægen.

Kloskader

Lær hvalpen at få klippet kløer i en tidlig alder. Undgå skader på kløer ved at holde dem korte. En brækket klo gør rigtig ondt, og kan resultere i en infektion. Har hvalpen fået en kloskade, kan du vaske poten med saltvand og påføre en bandage. Sommetider er dyrlægen nødt til at fjerne kloen. Det sker under narkose og med efterfølgende smertebehandling. Det er vigtigt at lære hvalpen, at den kan håndteres, så du kan se på poten, hvis den kommer galt af sted, men også så du kan klippe dens kløer, uden at det bliver en kamp. Får din hvalp en kloskade, bør du kontakte dyrlægen for en passende behandling.