Selv om kræftsygdomme er mest almindelige blandt ældre katte, kan unge katte også rammes, og symptomerne varierer. Du skal for eksempel være opmærksom på, om din kat taber sig. Dyrlæge Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring fortæller:

Knuder kan være helt ufarlige, men katte får desværre tiere ondartede hudtumorer end for eksempel hunde. Mærk katten igennem regelmæssigt. Hvis du opdager noget, der føles anderledes, så ring og få en tid hos dyrlægen. Det kan blive aktuelt at tage en celleprøve eller fjerne knuden kirurgisk for at analysere den under mikroskop. Vent ikke til knuden har vokset sig stor. En måde at forebygge mælkekirtelkræft hos kat på, er ved at undlade at give katten p-piller, men i stedet sterilisere den, hvis den ikke skal bruges i avl.

En kræftsyg kat, der får behandling, kan ofte overleve, men det er individuelt hvor længe. Det afhænger af, hvilken type kræft der er tale om, og hvor længe katten har været syg.

Operation er mest almindeligt

Strålebehandling anvendes til at få kræftknuder til at skrumpe ind. Metoden bruges blandt andet i Storbritannien og tilbydes på Jönköping dyrehospital i Sverige. I Danmark foregår strålebehandling i et forskningssamarbejde med Rigshospitalet. Den mest almindelige kræftbehandling er operation. Andre behandlingsmetoder er kemoterapi og cellegifte, som også kan kombineres med operation.

Større risiko for FeLV- og FIV-smittede

FeLV (leukemi) og FIV (immundefekt) kan nedsætte kattens immunforsvar. Det betyder, at katten bliver mere modtagelig over for andre sygdomme som for eksempel kræft. Infektionerne er ikke særlig almindelige i Danmark.

Katten skal ikke lide

Det er krævende for ejeren at passe en syg kat. Nogle kræftknuder er desuden sværere at behandle end andre og nogle har en dårligere prognose. Du skal derfor rådføre dig med din dyrlæge om, hvilken løsning der er bedst. Der findes dyrlæger med speciale i kræft.

Ved valg af behandling tages der hensyn til det individuelle dyr, til alder, hvilken form for kræft der er tale om og prognosen, samt eventuelle andre sygdomme. Har ejeren mulighed for at gennemføre behandlingen både økonomisk og rent praktisk? Der er mange overvejelser. Nogle gange er aflivning den bedste løsning.

Agria Sygeforsikring giver erstatning til kræftoperationer.