Dermatitis - betændelse i huden

Dermatitis bliver ofte kaldet eksem, men det betyder egentlig en betændelse i huden. Dermatitis kan optræde i mindre alvorlige tilstande, hvor det bare er en mindre rødmen på huden. Men den kan også være kraftig og vise sig som store sår og blærer. Det kan være vanskeligt at fastslå årsagen til, at katten får dermatitis, da det kan være en følge af både indre og ydre årsager.

Allergi

Allergi, som rammer katte, kan akkurat som hos mennesker være vanskelig at udrede. Katte kan blive allergiske mod en eller flere ingredienser i maden, men også mod andre stoffer i omgivelserne. Det er vigtigt, at du som ejer ser efter, hvilken slags materiale katten sover på, om der er taget et nyt rengøringsmiddel i brug i hjemmet, hvilke planter der findes i kattens nærhed og så videre.

Hvis du ikke kan se nogen sammenhæng mellem kattens allergiproblemer og eventuelle forandringer i føden eller i hjemmet, så skal du kontakte din dyrlæge, for at få en mere omfattende udredning. Allergi viser sig oftest ved kløe.

Allergi viser sig oftest ved kløe

Skab

Skab forårsages af parasitter, som lever i kattens hud. Parasitterne spreder sig hurtigt mellem dyr og smitter derfor meget let. Det første tegn på skab er intensiv kløe, som medfører rødme og sår på huden. Der findes flere slags skab, for eksempel øreskab, ræveskab og mider. Hos din dyrlæge kan du få råd om, hvordan du behandler din kat på den bedste måde.

Ringorm

Ringorm er ikke en type orm, men en svampeinfektion i huden. Ofte er det killinger eller ældre katte med nedsat immunforsvar, der bliver ramt. Hvis din kat klør sig og får runde bare pletter i pelsen, så kan det være et tegn på, at den har fået ringorm.

Ringorm heler af sig selv på 60-100 dage, men da det er meget smitsomt for både dyr og mennesker, skal du straks kontakte din dyrlæge. Katte kan også være symptomfrie smittebærere af ringorm, så hvis et familiemedlem eller en anden kat i hjemmet får ringorm, så skal alle katte behandles.

Hårtab

Hårtab kan ramme katte af flere årsager. Stress kan for eksempel være en årsag. En hunkat, der er drægtig eller lige har fået killinger, mister ofte meget pels. Et loppeangreb kan også give hårtab, eftersom der i loppens spyt findes et stof, som mange katte er overfølsomme for.