Diabetes betyder, at din kats bugspytkirtel ikke producerer tilstrækkeligt insulin, eller i nogle tilfælde bliver kroppens celler ufølsomme over for det insulin der bliver produceret. Insulin er afgørende for at blodsukkeret i kroppen ikke stiger eller falder for meget.

Tørstig, træt og mager

De klassiske symptomer på diabetes er, at katten urinere mere, bliver tørstig og at den får vægttab selvom appetitten øges.

Det sukker, som kroppen normalt anvender som brændstof, bliver tisset ud, så katten bliver træt og sløv. For at få den energi kroppen har brug for, begynder katten at nedbryde fedt i stedet for protein og forårsager at katten taber sig og bliver mager.

Overvægtige og ældre katte påvirkes mere

Da de ovennævnte symptomer også kan være tegn på andre sygdomme end diabetes, er det vigtigt at tage katten til en dyrlæge, der igennem blod-og urinprøver kan stille den rigtige diagnose. Vigtigt at katten kommer i behandling, da det ellers vil ende med en diabetisk koma, med død til følge.

Ofte er det ældre til midaldrende katte, der får diabetes. Den typiske diabetiker hos dyrlægen er en overvægtig kastreret hankat.

Rutiner afgørende for diabetisk kat

Når diagnosen er stillet, begynder de daglige injektioner med insulin. Katten skal have insulinindsprøjtninger én eller to gange dagligt for at holde blodsukkerniveauet stabilt. Ejeren skal også holde styr på blodsukkeret gennem regelmæssige blodprøver. Det er vigtigt at give insulin samme tid hver dag. Dette gør det vanskeligt at have en diabetiker kat som udekat, men for nogle udekatte virker det.

Behandling af diabetes kræver med andre ord en meget dedikeret katteejer. Udover at lære at give katten indsprøjtninger, bør måltiderne serveres på faste tidspunkter hver dag, da det gør det lettere at justere mængden af insulin.

I nogle tilfælde kan katten behandles med tabletter. Der skal dog stadig være en del insulinproduktion i bugspytkirtlen, for at kunne behandle katten med tabletter.

Det rigtige foder er et must

En vigtig del af behandlingen af ​​kattens diabetes, er at give det rigtige foder. I dag er der særlige typer af foder til diabetikere, der indeholder et højt proteinindhold og et lavt indhold af kulhydrater.

Nogle katte med diabetes, begynder at trives igen efter et par måneders behandling. Det der oftest har været årsagen til diabetes er overvægt, forkert foder eller at der kunne være tale om en underliggende sygdom, såsom bugspytkirtelbetændelse eller en autoimmun sygdom.

Tillægget Agria Medicin erstatter insulin

Omkostningerne til behandling af diabetes skyldes til dels, hvor ofte du har brug for at besøge dyrlægen og hvor meget du selv er i stand til at gøre derhjemme. Sprøjter og insulin kan ordineres af din dyrlæge på en recept.

Hvis din kat har tillægsforsikringen Agria Medicin, kan du opnå erstatning på i alt DKK 2.570 (2015) om året for insulin og andre medikamenter. Har du en hunkat der skal steriliseres, som en del af behandlingen af ​​hendes diabetes, dækker forsikringen, så længe de generelle betingelser er opfyldt.

Det kræver meget at behandle en diabetiker. Der er både praktiske og økonomiske krav til katteejeren. Nogle gange føler katteejeren at kravene til at have en diabetes kat er for store og vælger i samråd med sin dyrlæge at få katten aflivet.