Fjern flåter

Flåter bør fjernes så hurtigt som de opdages, helst indenfor det første døgn. På apoteket findes produkter, som effektivt beskytter mod flåter. Vær sikker på at det produkt du køber, er beregnet til katte. Nogle produkter er kun beregnet til hund og det kan være livsfarligt for katte at få det på sig. Hvis din kat alligevel bliver bidt af flåter, så kan du fjerne flåterne med en flåtfjerner eller med en pincet. Vær omhyggelig med at få hovedet med ud, så du skal ikke ”vride” flåten, men i stedet trække den lige ud.

Insektbid

Et enkelt hvepse- eller bistik giver næsten aldrig alvorlige reaktioner, selvom en del katte klager sig højlydt efter et stik. De kommer sig normalt uden nogen behandling, men det er godt at tjekke, at brodden ikke sidder tilbage. Visse katte er særligt følsomme overfor stik og kan få en allergisk reaktion. Dette er dog ikke særlig almindeligt.

Hvis din kat får et insektstik, så gør følgende:

  • Inspicer katten
  • Er der tale om et eller flere stik?
  • Er kattens almentilstand dårlig? Er den træt eller bleg?
  • Hold katten under opsyn den første time.
  • Kontakt dyrlægen, hvis katten bliver dårlig.

Hugormebid

Mange katteejere tror fejlagtigt, at hugormebid er ufarligt for katte! I de mildeste tilfælde hæver den kun op omkring biddet. I de middelsvære tilfælde sker der skade på kroppens organer. Katten kan få lever- og nyrerskader og blodmangel. Alt dette går over med hvile og den rigtige medicinering. I de alvorlige tilfælde får den kraftige lever- og nyrerskader. Blodcellerne går i stykker med alvorlig blodmangel som følge heraf. De hvide blodlegemer trænger ud i vævet og det medfører omfattende ødemer i bugen, brysthulen og i benene. Katten kræver intensiv behandling, men til trods for denne behandling, så er det ikke alle katte, der overlever.

Det har stor betydning, hvor biddet sidder. Det mest almindelige er, at katten bliver bidt i næsen eller læberne. Sommetider er der bidt i en eller flere af poterne. Man ved aldrig på forhånd, hvilken kat der bliver dårlig. Man må gå ud fra, at hvilken som helst kat kan blive dårlig.

En hugorm bidder sit bytte og sprøjter giften ind i såret. Hugormen dosserer forskelligt fra gang til gang. Nogen gange kommer der stort set ingen gift og andre gange kommer der en stor dosis. Hugormegiften er en blanding af flere giftstoffer og enzymer. De påvirker blodet, så blodlegemerne går i stykker og der kommer blodpropper. Et af enzymerne nedbryder vævene, som frigiver kroppens egne substanser og virker som gift.

Først påvirker biddet ikke katten så meget, men efter lidt tid bliver den træt og vil helst ligge ned. Efter nogle timer hæver den kropsdel, som hugormen har bidt i. Hvis biddet er i næsen eller i læberne, så hæver hovedet meget kraftigt op og når et maksimum efter et til to døgn. Hvis biddet er i læberne, så kan de blive et par centimeter tykke og hævelsen kan synke helt ned på halsen. Hvis biddet er i en pote, så hæver den op og hævelsen spreder sig op af benet.

De fleste tror, at de bid, som er i læberne og næsen, er de farligste - i troen om at hævelsen skal blokere for luftvejene. Sådan er det ikke, heldigvis. Til trods for at de fleste katte bliver bidt i næsen, så er det dem, der bliver bidt i poterne, der oftest dør af biddet. Hvad skyldes det?

Blodet pumpes rundt ved hjælp af hjertet. I kroppen findes en anden type af cirkulation, som vi ikke taler om så ofte, det er lymfesystemet. En stor del af denne cirkulation skabes af musklernes sammentrækning. Hugormebid i en pote nedbryder vævet. Så giften let kan optages af lymfen og derved sprede giften til hele kroppen.

Hvis katten går på benet og derved bøjer og strækker musklerne, så spredes giften endnu mere effektivt.

Hvis din kat får et hugormebid, så gør sådan her:

  • Led efter biddet.
  • Hvis du kan få fat i noget is – læg et koldt omslag.
  • Hold katten i ro, specielt hvis biddet er i poten eller benet.
  • Tag til dyrlægen.

Bilen kan blive en dødsfælde

Hvis et dyr placeres i en bil på en varm dag, kan temperaturen inde i bilen, selvom den står i skygge, blive så høj, at dyret får hedeslag og i værste fald dør af det. Dyret halser voldsom, er svimmel og har røde mundslimhinder.

Hvis katten har hedeslag, så køl katten ned med koldt vand, først og fremmest hovedet. Masser benene for at stimulere blodcirkulationen. Hvis katten Om katten er bevidstløs, kaster op eller der findes tegn på choktilstand, skal katten til dyrlægen omgående.

Kontroller kropstemperaturen så hyppigt som muligt. Kontakt dyrlægen bagefter, selvom katten virker normal.