Det er helt sikkert fristende at tage katten med på ferie i sommerhuset eller på campingtur, men det er ikke sikkert, at det er en god oplevelse for katten at komme med. Katte er nemlig territoriale og bundet af vanlige omgivelser, og som regel reagerer de meget negativt på at blive flyttet. I mange tilfælde er det derfor bedre for katten, at den bliver hjemme.

Kattepasser

Et godt alternativ til at tage katten med på ferie er at finde en kattepasser, der holder øje med katten i dens vante omgivelser. Sørg for at give vedkommende de nødvendige oplysninger om katten, og giv altid telefonnummeret på din dyrlæge, hvis der skulle ske noget. Hvis katten skal bo hos kattepasseren, er det en god idé at tage kattens hule, tæppe og yndlingslegetøj med, så den føler sig hjemme. Sæt så vidt muligt mad- og vandskålen sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem.

Kattepension

Hvis du ikke kender nogen, der kan hjælpe med at passe din kat, kan du bestille plads på en kattepension. Husk, at de gode kattepensioner ofte er optaget lang tid i forvejen om sommeren. Vælg en kattepension af høj standard både i forhold til de fysiske rammer og pasning af kattene, og spørg eventuelt dyrlæge til råds. Vær opmærksom på, at din kat skal være vaccineret, hvis den skal på kattepension.

Hvis du tager katten med på ferie

Katten kan blive køresyg: Giv ikke katten mad op til køreturen. Katte bliver let køresyge af at køre bil, og de kan finde på at kaste maden op igen.

Tænk over temperaturen i bilen: En bil i solen kan hurtigt blive så varm, at det er livsfarligt for katten at befinde sig i den. Hold derfor øje med temperaturen, og sørg for, at katten kan være i skygge, og at der løbende kommer frisk luft ind i bilen.

Transporter katten i transportbur: Det er vigtigt, at katten ikke er løs i bilen. En løs kat kan komme til skade under kørslen, men passagererne kan også komme galt afsted, hvis katten distraherer chaufføren, eller hvis katten rammer en person ved en hård opbremsning. Brug derfor et bur til at transportere katten i under køreturen.

Tag kattens tæppe og yndlingslegetøj med, så den har mulighed for at føle sig hjemme. Sæt så vidt muligt mad- og vandskåle sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem. Giv katten noget mad, den er særlig glad for, men bliv ikke urolig, hvis katten ikke spiser noget den første dag. Nogle katteejere tager en lille smule brugt kattesand med til kattebakken det nye sted. Det fungerer som regel godt og katten får en velkendt lugt i de nye omgivelser. Du kan også købe en spray, hvis lugt beroliger stressede katte. Den kan bruges i buret til køreturen eller på stedet, når du kommer frem, så katten hurtigere finder sig til rette.

Katte i den danske natur

Insektbid: Katte kan ofte klare et stik fra f.eks. hveps eller bi, men nogle katte kan være overfølsomme over for insektbid og -stik. Ved stik, start med at fjerne brodden, og vær opmærksom på katten i tiden efter. Kontakt dyrlæge, hvis katten bliver træt og bleg.

Flåter: Flåter kan bære på farlige sygdomme. Overvej at købe et middel fra apoteket, der beskytter katten mod flåtbårne sygdomme. Fjern under alle omstændigheder flåten så hurtigt som muligt med tang eller pincet.

Tænk på, at indekatten har nøjagtig de samme instinkter som udekatten, men den ved måske ikke rigtig, hvad den skal passe på, når den pludselig kommer ud i den store verden. En lang line og en sele er en god investering til ’feriekatten’, men lad aldrig katten være i snor og sele uden overvågning. En line kan hurtigt forvandles til en dødsfælde, hvis katten bliver viklet ind i den.

Hvordan lærer man katten at gå i sele?

Træn katten ved at give den sele på i kort tid ad gangen. Katten vil sikkert trykke sig ned mod gulvet, prøve at bakke ud af selen og opføre sig meget mærkeligt de første gange, men det er helt almindeligt. Du skal heller ikke blive forbavset, hvis katten synes, at græsset er væmmeligt at gå i. Det går over. Væn den til små, korte ture. Efter et stykke tid har du en trofast ledsager på dine gåture.

På altanen

Flere og flere ejere af indekatte sætter net omkring deres altaner for at give deres katte lidt ’sommerliv’. Det kan varmt anbefales, men inden du køber trådnet, skal du tænke på, at det ikke må være alt for stormasket, så katten kan sidde fast med hovedet eller ligefrem stikke af. Sørg for, at der altid er et skyggefuldt sted, når din kat er ude, og at den har frisk vand at drikke.

Rigtig god sommer til dig og din kat!