Katte ude i naturen

Mange indekatte får mulighed for at komme ud i naturen om sommeren. Nogle kommer med i sommerhus, på campingferie eller måske oven i købet med ud at sejle. Tænk på, at indekatten har nøjagtig de samme instinkter som udekatten, men den ved måske ikke rigtig, hvad den skal passe på, når den pludselig kommer ud i den store verden. En lang line og en sele er en god investering til ’feriekatten’, men lad aldrig katten være i snor og sele uden overvågning. En line kan hurtigt forvandles til en dødsfælde, hvis katten bliver viklet ind i den. Husk også, at katten bliver udsat for at få orm, insektbid og ikke mindst flåter, når den er ude i naturen.

På altanen

Flere og flere ejere af indekatte sætter net omkring deres altaner for at give deres katte lidt ’sommerliv’. Det kan varmt anbefales, men inden du køber trådnet, skal du tænke på, at det ikke må være alt for stormasket, så katten kan sidde fast med hovedet eller ligefrem stikke af. Sørg for, at der altid er et skyggefuldt sted, når din kat er ude, og at den har frisk vand at drikke.

Hvordan lærer man katten at gå i sele?

Hvis du ikke har en altan, kan du sagtens købe en sele og tage katten med ud at gå tur. Træn katten ved at give den sele på i kort tid ad gangen. Katten vil sikkert trykke sig ned mod gulvet, prøve at bakke ud af selen og opføre sig meget mærkeligt de første gange, men det er helt almindeligt. Du skal heller ikke blive forbavset, hvis katten synes, at græsset er væmmeligt at gå i. Det går over. Væn den til små, korte ture. Efter et stykke tid, har du en trofast ledsager på dine gåture!

Før ferierejsen

Ferierejser stiller katteejeren over for valget mellem at tage katten/kattene med eller lade den/dem blive hjemme.

En del katteejere vælger at tage deres kat med, når de rejser på ferie, men katte er i høj grad knyttet til det sted, hvor de bor, og som regel reagerer de meget negativt på at blive flyttet. Lad derfor være med at tage katten med på ferie, medmindre du er sikker på, at katten kan tilpasse sig helt nye og måske meget fremmedartede omgivelser.

Hvis du bestemmer dig for at tage katten med

Katten kan blive køresyg: Giv ikke katten mad op til køreturen. Katte bliver let køresyge af at køre bil, og de kan finde på at kaste maden op igen.

Tænk over temperaturen i bilen: En bil i solen kan hurtigt blive så varm, at det er livsfarligt for katten at befinde sig i den. Hold derfor øje med temperaturen, og sørg for, at katten kan være i skygge, og at der løbende kommer frisk luft ind i bilen.

Transporter katten i transportbur: Det er vigtigt, at katten ikke er løs i bilen. En løs kat kan komme til skade under kørslen, men passagererne kan også komme galt afsted, hvis katten distraherer chaufføren, eller hvis katten rammer en person ved en hård opbremsning. Brug derfor et bur til at transportere katten i under køreturen.

Tag kattens tæppe og yndlingslegetøj med, så den har mulighed for at føle sig hjemme. Sæt så vidt muligt mad- og vandskåle sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem. Giv katten noget mad, den er særlig glad for, men bliv ikke urolig, hvis katten ikke spiser noget den første dag. Nogle katteejere tager en lille smule brugt kattesand med til kattebakken det nye sted. Det fungerer som regel godt og katten får en velkendt lugt i de nye omgivelser. Du kan også købe en spray, hvis lugt beroliger stressede katte. Den kan bruges i buret til køreturen eller på stedet, når du kommer frem, så katten hurtigere finder sig til rette.

Kattepasser

Et godt alternativ til at tage katten med på ferie er at finde en kattepasser. Sørg for at give den, der skal passe din kat, alle de nødvendige oplysninger. Læg også et telefonnummer til din dyrlæge, hvis der skulle ske noget. Hvis katten skal bo hos kattepasseren, skal du forberede dig på samme måde, som hvis du ville tage katten med på ferie.

Kattepension

Hvis du ikke kender nogen, der kan hjælpe dig med at tage sig af din kat, kan du bestille plads på en kattepension. Om sommeren skal du være forberedt på, at de gode kattepensioner ofte er optaget lang tid i forvejen. Kontakt en katteforening eller spørg din dyrlæge, der ofte kan anvise en velrenommeret kattepension af høj standard både i forhold til de fysiske rammer og pasning af kattene. Husk også, at din kat skal være vaccineret, hvis den skal på kattepension!

Katte i den danske natur

Fjern flåter

Flåter bør fjernes så hurtigt som de opdages, helst indenfor det første døgn. På apoteket findes produkter, som effektivt beskytter mod flåter. Vær sikker på at det produkt du køber, er beregnet til katte. Nogle produkter er kun beregnet til hund og det kan være livsfarligt for katte at få det på sig. Hvis din kat alligevel bliver bidt af flåter, så kan du fjerne flåterne med en flåtfjerner eller med en pincet. Vær omhyggelig med at få hovedet med ud, så du skal ikke ”vride” flåten, men i stedet trække den lige ud.

Insektbid

Et enkelt hvepse- eller bistik giver næsten aldrig alvorlige reaktioner, selvom en del katte klager sig højlydt efter et stik. De kommer sig normalt uden nogen behandling, men det er godt at tjekke, at brodden ikke sidder tilbage. Visse katte er særligt følsomme overfor stik og kan få en allergisk reaktion. Dette er dog ikke særlig almindeligt.

Hvis din kat får et insektstik, så gør følgende:

  • Inspicer katten
  • Er der tale om et eller flere stik?
  • Er kattens almentilstand dårlig? Er den træt eller bleg?
  • Hold katten under opsyn den første time.
  • Kontakt dyrlægen, hvis katten bliver dårlig.

Hugormebid

Mange katteejere tror fejlagtigt, at hugormebid er ufarligt for katte! I de mildeste tilfælde hæver den kun op omkring biddet. I de middelsvære tilfælde sker der skade på kroppens organer. Katten kan få lever- og nyrerskader og blodmangel. Alt dette går over med hvile og den rigtige medicinering. I de alvorlige tilfælde får den kraftige lever- og nyrerskader. Blodcellerne går i stykker med alvorlig blodmangel som følge heraf. De hvide blodlegemer trænger ud i vævet og det medfører omfattende ødemer i bugen, brysthulen og i benene. Katten kræver intensiv behandling, men til trods for denne behandling, så er det ikke alle katte, der overlever.

Det har stor betydning, hvor biddet sidder. Det mest almindelige er, at katten bliver bidt i næsen eller læberne. Sommetider er der bidt i en eller flere af poterne. Man ved aldrig på forhånd, hvilken kat der bliver dårlig. Man må gå ud fra, at hvilken som helst kat kan blive dårlig.

En hugorm bidder sit bytte og sprøjter giften ind i såret. Hugormen dosserer forskelligt fra gang til gang. Nogen gange kommer der stort set ingen gift og andre gange kommer der en stor dosis. Hugormegiften er en blanding af flere giftstoffer og enzymer. De påvirker blodet, så blodlegemerne går i stykker og der kommer blodpropper. Et af enzymerne nedbryder vævene, som frigiver kroppens egne substanser og virker som gift.

Først påvirker biddet ikke katten så meget, men efter lidt tid bliver den træt og vil helst ligge ned. Efter nogle timer hæver den kropsdel, som hugormen har bidt i. Hvis biddet er i næsen eller i læberne, så hæver hovedet meget kraftigt op og når et maksimum efter et til to døgn. Hvis biddet er i læberne, så kan de blive et par centimeter tykke og hævelsen kan synke helt ned på halsen. Hvis biddet er i en pote, så hæver den op og hævelsen spreder sig op af benet.

De fleste tror, at de bid, som er i læberne og næsen, er de farligste - i troen om at hævelsen skal blokere for luftvejene. Sådan er det ikke, heldigvis. Til trods for at de fleste katte bliver bidt i næsen, så er det dem, der bliver bidt i poterne, der oftest dør af biddet. Hvad skyldes det?

Blodet pumpes rundt ved hjælp af hjertet. I kroppen findes en anden type af cirkulation, som vi ikke taler om så ofte, det er lymfesystemet. En stor del af denne cirkulation skabes af musklernes sammentrækning. Hugormebid i en pote nedbryder vævet. Så giften let kan optages af lymfen og derved sprede giften til hele kroppen.

Hvis katten går på benet og derved bøjer og strækker musklerne, så spredes giften endnu mere effektivt.

Hvis din kat får et hugormebid, så gør sådan her:

  • Led efter biddet.
  • Hvis du kan få fat i noget is – læg et koldt omslag.
  • Hold katten i ro, specielt hvis biddet er i poten eller benet.
  • Tag til dyrlægen.

Rigtig god sommer til dig og din kat!