Fjern flåter

Flåter kan i nogle tilfælde overføre bakterien Anaplasma phagocytophilum, der kan være årsag til infektionssygdommen anaplasmose.

Flåter bør fjernes, så snart man opdager dem, helst inden for det første døgn efter at de har bidt sig fast. På apoteket kan du i håndkøb få midler, der effektivt beskytter mod flåtbid. Sørg for at du vælger et produkt, der er specielt beregnet til kat. Der findes tilsvarende flåtmidler, der er egnet til hunde, men livsfarlige for katte. Hvis din kat alligevel skulle blive angrebet, fjerner du flåten med en tægetang eller pincet. Du skal ikke bruge nogen andre midler, og du behøver ikke ’vride’ flåten ud, bare hiv den lige ud.

Insektbid

Enkelte hvepse- og bistik giver som regel aldrig alvorlige reaktioner, selv om mange katte jamrer højlydt, når de bliver stukket. Det går som regel over af sig selv. Visse katte er meget allergiske over for hvepse- eller bistik, og de kan få en allergisk reaktion, men det er heldigvis meget usædvanligt.

Sådan gør du, hvis din kat får et insektbid:

• Undersøg katten.
• Drejer det sig om et enkelt eller mange stik?
• Er kattens almene tilstand dårlig? Er den træt og sløj?
• Hold godt øje med katten i den næste time.
• Kontakt dyrlægen, hvis katten får det dårligt.

Hugormebid

Mange katteejere tror fejlagtigt, at hugormebid er ufarlige for katte! I de mildeste tilfælde får katten bare en hævelse omkring biddet. I de middelsvære tilfælde opstår der skader på de indre organer. Katten får lever- og nyreskader og ofte blodmangel. Det går alt sammen over med hvile og den rette medicinske behandling. I de alvorligste tilfælde får katten alvorlig lever- og nyreskade. Blodlegemerne sprænges, og der opstår alvorlig blodmangel. Det kræver intensiv behandling, men trods behandlingen er det ikke alle katte, der overlever hugormebid.

En slange hugger ud efter sit bytte og sprøjter derefter gift ind i såret. Men slanger doserer åbenbart meget forskelligt, for nogle gange kommer der næsten ingen gift og i andre tilfælde kommer der større doser.
Den kropsdel, hvor biddet rammer, svulmer op, og hævelsen kan være voldsom. Det er også meget smertefuldt for katten!

Sådan gør du, hvis din kat bliver bidt af en hugorm:

• Hold katten i ro, især hvis den er blevet bidt i pote eller ben.
• Tag straks til dyrlæge.

Bilen kan være en dødsfælde

På en varm dag kan temperaturen inde i en bil blive så høj, at dyret, der sidder i bilen, kan få hedeslag, også selv om bilen står i skyggen. Dyret puster voldsomt, bliver svimmel og slimhinderne i munden bliver ildrøde. Lad derfor aldrig katte eller andre dyr sidde i bilen på varme sommerdage!