For os mennesker er det helt naturligt at blive bange eller være urolige over forskellige ting. Oplever vi en mulig fare, sætter vores følelser helt automatisk ind og hjælper os med at håndtere situationen. Men hvis vi oplever en følelsesmæssig reaktion, som er ude af proportioner med situationen, er det omvendt. Så kan følelserne gøre alting sværere at håndtere. Og det samme gælder for katte.

Hos katte kan det være tegn på angst eller fobi, når den konstant er på vagt og har højt stressniveau – og når den reagerer ude af proportioner med den fare, katten oplever.

Hvad kan udløse kattens frygt eller angst?

Det er forskelligt, hvad der kan udløse frygt eller bekymring hos katte. Ofte er frygten forbundet med at forlade deres territorium for fx at blive taget til dyrlægen. Men det kan også være, at der sker forandringer på kattens territorium, hvor en ny beboer flytter ind, enten en anden kat, et andet dyr, barn eller en ny nabo.

Forandringer i hverdagens rutiner, hvor de oplever, at deres mad, vand, sovested, gemme- eller kradsested bliver truet på nogen som helst måde eller forsvinder, kan også have en negativ effekt på katte. Derudover kan der være andre individuelle ændringer eller faktorer, som kan få katte til at føle sig utrygge.

Sådan kan du hjælpe din kat

Det er altid bedst at være på forkant og opfange de negative signaler i god tid. Men hvis en kat udviser tegn på angst eller fobier i det daglige, er det vigtigste, at du hjælper den til at genfinde en god, tryg rytme. Fx ved at sørge for gode, faste rutiner omkring dens foder, vand og sovepladser. Og sørg meget gerne for, at den har gode gemmesteder i hjemmet, hvor den ikke bliver forstyrret og kan føle sig helt tryg.

Hvis det ikke er de daglige rutiner, der udløser utrygheden, men fx en tur til dyrlægen, en flytning eller en anden større omvæltning af rutinerne, kan kosttilskud eller feromoner i nogle situationer gøre det lettere for katten at håndtere stressende omstændigheder.