En ny kat kan være godt selskab eller en god legekammerat til den kat, man allerede har i familien. Men ikke alle katte værdsætter selskab. Det handler om at kende sin egen kat og være forsigtig med at introducere en ny kat.

Killing eller voksen kat

Det kan være en udfordring at få en kat til at acceptere et nyt familiemedlem af samme dyreart, eftersom at katte er meget beskyttende overfor deres territorie. Deres første instinkt er ofte at forsvare hjemmet imod den ubudne gæst fremfor at byde det nye firbenede familiemedlem velkommen.

For at undgå uvenskab og slåskampe mellem kattene er det bedst gradvist at vænne dem til hinanden

Hvis du beslutter dig for at købe yderligere en kat, skal du altså være omhyggeligt i dit valg. En killing udgør ingen trussel mod den voksne kat og ses i mindre grad som en konkurrentDerfor kan det være nemmere at introducere enkilling end en anden voksen kat. Uanset hvad du vælger, er det ofte en god idé at vælge en kat med samme aktivitetsniveau som den ældre kat.

Sådan introducerer du kattene for hinanden

Selv en meget venlig kat kan reagere uforudsigeligt på et nyt dyr i familien. Vær derfor forsigtig med introduktionen. For at undgå uvenskab og slåskampe mellem kattene er det bedst gradvist at vænne dem til hinanden. Det kan du gøre ved indledningsvist at lade den nye kat flytte ind i et rum, hvor den anden kat sjældent er. Derefter kan du flytte legetøj og kurve  frem og tilbage mellem kattene, så de lærer hinandens lugte at kende, inden de ser hinanden. 

Du kan prøve at anvende feromonpræparater for at berolige kattene. Der findes både varianter på spray og adapter til stikkontakter. Når kattene endelig ser hinanden, kan det være en god idé at have dem på hver sin side af en gitterdør eller noget andet, der skiller dem ad.