De fleste katte kan godt lide varmen og tilpasser deres adfærd efter temperaturen. Det vil sige, at de slapper af i skyggen i løbet af dagen og bliver aktive om aftenen og natten, når temperaturen falder igen. Lad katten tage det roligt i varmen og lad den selv bestemme, hvor aktiv den vil være.

Hvis det er en udekat, så søger den sandsynligvis skygge. Det er dog en fordel, hvis katten har mulighed for at gå ind i et køligt hus igennem f.eks. en kattelem.

Giv katten skygge og mulighed for køling

Indekatten søger mod skyggefulde værelser, helst med ventilation fra åbne vinduer eller balkondøre der er solidt indhegnet, så katten ikke kan falde ud. Ofte vil man finde katten liggende på flise- og stengulve eller i rum, hvor solen ikke står på ret længe.

For at komme af med overskydende varme kan katten puste, så varmen afgives via mundens slimhinder. Hvis det er muligt, så kan de også køle sig ved at lægge deres mave mod et køligt gulv. Dyr, der har smalle luftveje, er syge, overvægtige eller meget unge eller gamle kan have sværere ved at håndtere varmen. Ligesådan er det med dyr, der har sort eller lang pels.

Symptomer på hedeslag

Katte kan få mange forskellige symptomer på hedeslag som pusten, røde og tørre slimhinder, uro, slingrende gang, øget spytdannelse, opkast og diarré. Hedeslag kan også føre til bevidstløshed.

Hvis du har mistanke om, at katten har hedeslag, så sørg for at få den afkølet ved at bruge kølige, våde håndklæder – især i lysken og armhulerne. Bemærk at katten ikke må afkøles med iskoldt vand.

Sådan beskytter du katten mod hedeslag:

  • Sæt vand frem både ude og inde.
  • Sørg for ventilation, men naturligvis kun med sikkert indhegnede vinduer og altaner.
  • Alle dyr, der efterlades i en bil, risikerer at dø, da temperaturen stiger hurtigt – også selvom bilen er parkeret i skyggen.
  • Hvis katten puster, skal den ind i skyggen og køles med våde, kølige badehåndklæder – især i lysken og armhulerne.
  • I tilfælde af mistanke om hedeslag eller generelt dårlig almentilstand, bør du altid kontakte din dyrlæge.