Katte ude i naturen

Mange indekatte får mulighed for at komme ud i naturen om sommeren. Nogle kommer med i sommerhus, på campingferie eller måske oven i købet med ud at sejle. Tænk på, at indekatten har nøjagtig de samme instinkter som udekatten, men den ved måske ikke rigtig, hvad den skal passe på, når den pludselig kommer ud i den store verden. En lang line og en sele er en god investering til ’feriekatten’, men lad aldrig katten være i snor og sele uden overvågning. En line kan hurtigt forvandles til en dødsfælde, hvis katten bliver viklet ind i den. Husk også, at katten bliver udsat for at få orm, insektbid og ikke mindst flåter, når den er ude i naturen.

På altanen

Flere og flere ejere af indekatte sætter net omkring deres altaner for at give deres katte lidt ’sommerliv’. Det kan varmt anbefales, men inden du køber trådnet, skal du tænke på, at det ikke må være alt for stormasket, så katten kan sidde fast med hovedet eller ligefrem stikke af. Sørg for, at der altid er et skyggefuldt sted, når din kat er ude, og at den har frisk vand at drikke.

Hvordan lærer man katten at gå i sele?

Hvis du ikke har en altan, kan du sagtens købe en sele og tage katten med ud at gå tur. Træn katten ved at give den sele på i kort tid ad gangen. Katten vil sikkert trykke sig ned mod gulvet, prøve at bakke ud af selen og opføre sig meget mærkeligt de første gange, men det er helt almindeligt. Du skal heller ikke blive forbavset, hvis katten synes, at græsset er væmmeligt at gå i. Det går over. Væn den til små, korte ture. Efter et stykke tid, har du en trofast ledsager på dine gåture!

Før ferierejsen

Ferierejser stiller katteejeren over for valget mellem at tage katten/kattene med eller lade den/dem blive hjemme.

En del katteejere vælger at tage deres kat med, når de rejser på ferie, men katte er i høj grad knyttet til det sted, hvor de bor, og som regel reagerer de meget negativt på at blive flyttet. Lad derfor være med at tage katten med på ferie, medmindre du er sikker på, at katten kan tilpasse sig helt nye og måske meget fremmedartede omgivelser.

Hvis du bestemmer dig for at tage katten med

Lad være med at give katten mad lige før du skal rejse. Katte har nemt ved at blive køresyge og har det derfor ikke så godt med at rejse. Hvis du ved, at din kat lider af køresyge og du ikke har noget andet valg end at tage den med, kan du kontakte dyrlægen og få et middel mod køresyge.

Tag kattens tæppe og yndlingslegetøj med, så den har mulighed for at føle sig hjemme. Sæt så vidt muligt mad- og vandskåle sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem. Giv katten noget mad, den er særlig glad for, men bliv ikke urolig, hvis katten ikke spiser noget den første dag. Nogle katteejere tager en lille smule brugt kattesand med til kattebakken det nye sted. Det fungerer som regel godt og katten får en velkendt lugt i de nye omgivelser.

Kattepasser

Et godt alternativ til at tage katten med på ferie er at finde en kattepasser. Sørg for at give den, der skal passe din kat, alle de nødvendige oplysninger. Læg også et telefonnummer til din dyrlæge, hvis der skulle ske noget. Hvis katten skal bo hos kattepasseren, skal du forberede dig på samme måde, som hvis du ville tage katten med på ferie.

Kattepension

Hvis du ikke kender nogen, der kan hjælpe dig med at tage sig af din kat, kan du bestille plads på en kattepension. Om sommeren skal du være forberedt på, at de gode kattepensioner ofte er optaget lang tid i forvejen. Kontakt en katteforening eller spørg din dyrlæge, der ofte kan anvise en velrenommeret kattepension af høj standard både i forhold til de fysiske rammer og pasning af kattene. Husk også, at din kat skal være vaccineret, hvis den skal på kattepension!

Rigtig god sommer til dig og din kat!