Den bedste alder ved neutralisering (kastration eller sterilisation)

Hvor gamle skal katte være, før man neutraliserer dem?

Dyrlægens svar:
Mange katte bliver kønsmodne omkring 5-7 måneders alderen, men visse racer først flere måneder senere. I Danmark anbefaler vi, at neutralisere katte, senest ved 5-6 måneders alderen, hvor de fleste er tæt på kønsmodenhed. Tendensen går i retning af at neutralisere kattene tidligt for at undgå fødsel af uønskede killinger. Der er dog delte holdninger og anbefalinger. Nogle dyrlæger kastrerer og steriliserer tidligt, allerede fra 10 uger til 16 ugers alderen, mens andre finder det bedst at vente til katten er 5-6 måneder gammel.

I Danmark anbefaler vi, at neutralisere katte, senest ved 5-6 måneders alderen

Før og efter kastration

Jeg vil gerne vide, hvad man skal tænke på før og efter kastrering af en hankat? Har katten brug for speciel pleje efter operationen?

Dyrlægens svar:
Katte klarer sig som regel godt efter kastration, og din dyrlæge burde fortælle dig, hvordan du skal passe katten, når du kommer hjem med den. Den skal ikke have mad de første 8-10 timer efter indgrebet, og du skal holde øje med, at katten ikke bløder fra operationssåret. Det må ikke hæve op eller se grimt ud i løbet af de første dage. Katten må ikke få noget at spise den dag, den skal kastreres.

Sterilisering af hunkat

Hvad er forskellen på de indgreb, man kan foretage ved sterilisering af en hunkat?

Dyrlægens svar:
Det mest almindelige indgreb består i, at man fjerner æggestokke og livmoder eller kun æggestokkene. På denne måde bliver katten steril, den kommer ikke i løbetid og kan ikke parre sig. Den mister også sin kønsdrift. Hvis man valgte kun at underbinde eller overskære æggelederen (som på mennesker), ville katten være steril, men bevare sin kønsdrift. Det anbefales, at man steriliserer katten cirka fra fem til otte måneders-alderen, inden den er kommet i sin første løbetid. Der er lidt forskellige holdninger og anbefalinger, nogle anbefaler allerede fra 3 til 4 måneders alderen, spørg din dyrlæge.