Mange mennesker overbeviser både sig selv og andre om, at katte altid kan klare sig selv, men det passer ikke.

Katte er ofte afhængige af mennesker for at kunne overleve. Der findes ikke ægte vildkatte i den danske natur. De magre, ynkelige, sky katte, man ser rundt omkring, er tidligere huskatte, der er blevet overladt til sig selv og deres triste skæbne. Hvert år overlades i tusindvis af katte til at fryse eller sulte ihjel. Det er ganske enkelt dyrplageri.

Hvis du møder en kat, der ser ud til at være forladt eller bortløben, må du aldrig begynde at fodre den, medmindre du har tænkt dig at fortsætte med det, da du gør den afhængig af din hjælp. Til gengæld bør du søge efter en ejer via opslag i området og kontakte nærmeste internat for råd og vejledning og eventuel indlevering.

Internater prøver at hjælpe

Sommerhuskatte er ofte fulde af lopper og orm, og de er tynde, fordi de er for mange om de ressourcer, der er tilgængelige i området, når folk er rejst hjem og ikke supplerer med foder. For mange katte om for få mus giver tynde katte.

Katte er ofte afhængige af mennesker for at kunne overleve

Over hele landet gør internater et stort frivilligt arbejde for at hjælpe katte, der er blevet forladt. Ofte er de overfyldt og har derfor ikke altid plads til at tage nye katte ind.

Jørgen Petersen, direktør for dyreværnsorganisationen Inges Kattehjem, fortæller, at de har lavet en folder om emnet til uddeling i sommerhusområder og via udlejningsbureauer. Du kan hjælpe sommerhuskattene ved at sprede budskabet. Folderen kan downloades på www.inges-kattehjem.dk under ”Dyreværn”.

Hvordan kan man forhindre, at endnu flere katte bliver forladt?

Lotte Möller, dyrlæge hos Agria, bekræfter, at katte skal have en højere status, før mennesker holder op med at forlade og svigte dem.

– Man bør aldrig sælge en kat meget billigt eller forære den væk. Det skal koste noget at anskaffe en kat, siger hun.

Hun mener også, at alle katte, der ikke indgår i avlen, bør neutraliseres i en tidlig alder for at forhindre uønskede killinger. Den ansvarlige katteejer bør også sørge for ID-mærkning i form af øretatovering eller chipmærkning, ligesom en sygeforsikring giver ejeren tryghed for, at han eller hun altid kan hjælpe katten, hvis den skulle blive syg eller komme til skade.  Men det allervigtigste er, at man aldrig anskaffer et kæledyr, medmindre man er sikker på, at man kan tage sig af det resten af dyrets liv.