Mange mennesker er af den opfattelse, at man ikke kan træne katte. Det vil vi forsøge at ændre, katte kan faktisk godt trænes.

Træning af kat er ikke det samme som opdragelse, man kan sagtens have en kat, som er trænet til alle mulige sjove ting, men som alligevel går på køkkenbordet.

Træning af kat er en god måde at aktivere katte på, især inde katte, og det styrker båndet mellem dig og din kat, hvis du ind imellem finder på sjove ting at lave med din kat.

Denne artikel vil fortælle lidt om klikker træning af kat, og nogle få ting man kan træne med katten. Derefter er det op til din fantasi at finde på flere sjove ting at træne din kat til.

 

”Opdragelse” af kat

De fleste katte ejere vil ikke have katte på køkkenbordet, at katten graver i potteplanterne, at den kradser i sofaen osv. Vi ved også at det er sin sag at opdrage en kat.

Her er nogle ideer til hvad man kan gøre for at undgå de fleste problemer.

 

Kat på køkkenbordet

Katte er ofte stærkt motiverede for at springe op på køkkenbordet. Det er et sted, som dufter dejligt af mad, og tit er der et vindue, katten kan kigge ud af, hvis den sidder på bordet.

Mad og udsigt er to ting mange katte holder af, disse to ting er kattens ”belønning” for at springe op på bordet. Det bedste er at fjerne belønningen for at springe op og derved fjerne motivationen for at springe op på bordet.

Det er selvfølgelig ikke meningen, du skal fjerne dit køkkenvindue, men måske kan du hænge et lille gardin op, eller sætte ting i vinduet så katten ikke kan se ud.

Der må aldrig være den mindste krumme katten kan spise 

Maden er lidt nemmere at fjerne. Der må aldrig være den mindste krumme katten kan spise eller tallerken katten kan slikke på bordet.

Du vil aldrig være 100 % sikker på at katten aldrig springer på bordet, men hvis du er konsekvent, så katten ikke får sin ”belønning”, vil motivationen for at springe op blive meget mindre.

 

Katten graver i potteplanter

Mange katte graver i potteplanter, enten fordi det er sjovt, eller for at besørge. Hvis du kommer store sten i potten er det umuligt for katten at grave.

Hvis katten graver fordi det er sjovt, er det selvfølgelig vigtigt du samtidig tilbyder katten noget andet sjovt at tage sig til.

Hvis katten graver for at besørge, må du tilbyde katten et andet sted at besørge. En god størrelse katte bakke fyldt med fint kornet katte grus placeres ved siden af den plante, katten har valgt at besørge i. Når katten har lært at bruge kattebakken i stedet for planten, kan du langsomt flytte katte bakken til det sted den skal stå fast.

 

Katten kradser i møblerne

Dette er igen en adfærd, som er rigtig svær at komme til livs. Når katte kradser er det for at afsætte både en visuel og en duft markering. Katte søger tilbage til de steder, de kan se og dufte at de har kradset før.

Det er vigtigt hurtigt at tage fat i problemet. Jo mere katten har markeret på sofaen ved at kradse, jo sværere er det at stoppe adfærden.

Hvis din kat er begyndt at kradse i sofaen, må du både gøre sofaen mindre attraktiv og samtidig give katten et godt alternativ.

For at gøre sofaen mindre attraktiv kan du dække den til med plastik, så den ikke er god at kradse i, eller stille noget i vejen så katten ikke kan komme til at kradse. Du kan også spraye sofaen med noget katten synes lugter grimt f.eks. citrus duft.

 

 

Lige ved siden af sofaen stilles et godt kradsebræt/miljø. Der findes mange udgaver i butikkerne, eller du kan lave et selv. Det skal være højt nok til at katten kan strække sig ud når den kradser. Man kan komme baldrian eller katteurt duft på kradsebrættet, det virker tiltrækkende på nogle katte. Du kan også hænge legetøj op på kradsebrættet.

Det er en god idé at rose katten når den bruger det nye kradsebræt, så det bliver endnu mere positivt for katten.

 

Træning af kat

Katte kan sagtens lære, udfordringen ligger i, at lære katten at gøre noget på et signal fra os.

Katte har jo lært mange ting. F.eks. at gå til døren når de vil ud, at gå til køleskabet når de vil have mad, at springe op på vores skød, når de vil kæles med.

Katte gør kun noget, som kan betale sig for dem. Det vil sige vi skal lære katten det kan betale sig at sitte, hvis vi siger sit.  Den nemmeste måde at belønne en kat er med godbidder. Det skal være SUPER godbidder i små stykker, som katten kan spise hurtigt.

 

 

Jeg har valgt at træne mine katte efter klikker trænings metoden. Det vil kort sagt sige at man træner katten til at prøve sig frem, at man ikke sætter signal på før katten kan adfærden, at man bruger en klikker som redskab til at sige dygtig. Med en klikker er det nemmere at belønne på præcis det rigtige tidspunkt, end ved at sige dygtig.

Nu skal katten lære at et klik betyder, nu kommer en belønning. Det gør man ved at klikke og så give katten en godbid. Dette gør man mange gange. Efter noget tid vil katten reagere på klikket ved at se sig om efter en godbid. Det betyder katten har lært, et klik betyder en godbid er på vej.

Nu kan klikket bruges til at belønne adfærd. Du kan nu udbetale din kat løn, når den gør det du ønsker.

Det lyder simpelt, men det svære er at klikke på lige præcis det rigtige tidspunkt. Man kan forestille sig, man tager et billede af katten, i det sekund, katten udfører den ønskede handling. I det du trykker på udløseren på kameraet, det er det samme som at trykke på klikkeren.

Der skal altid følge en godbid efter et klik, så det er vigtigt ikke at klikke forkert for mange gange.

En trænings session må ikke vare for længe, højst 20 klik. Katten bliver træt i hovedet af at arbejde, og det er bedst at stoppe i mens legen er god. Så kan du holde pause et par timer, og så træne lidt igen.

 

Lær katten at reagere på sit navn

Det kan være en hjælp, at katten ved, hvad den hedder, og kommer når du kalder.

Når katten er rolig, går du hen til den, siger dens navn, venter et sekund og giver katten en godbid. Katten behøver ikke reagere på navnet, den skal lære at navnet betyder godbid.

Efter et par godbidder vil katten begynde at reagere på sit navn, med en forventning om at få en godbid.

Efter et par godbidder vil katten begynde at reagere på sit navn

Nu kan du begynde at øge afstanden imellem dig og katten, så katten skal komme til dig, for at få en godbid.

Når du er 99,9 % sikker på, at katten kommer til dig, når du kalder på den, og I er i samme rum. Kan du gå ind i et andet rum end katten, og kalde den til dig.

Efter det kan du begynde at kalde på katten, når den er udenfor.

Hvis du vil bevare et godt indkald, er det vigtigt katten altid får en godbid, for at komme når du kalder.

 

Sit

Hav din klikker og dine godbidder klar.

Observer din kat uden at sige noget eller gøre noget.

I det øjeblik din kat er ved at sætte sig klikker du, venter et sekund og giver katten en godbid. Efter nogle gange vil det gå op for katten, at den ved at sætte sig, kan få dig til at klikke og give den en godbid.

Når du er sikker på at katten tilbyder adfærden (at sætte sig), kan du begynde at sætte signal på.

I det katten er ved at sætte sig, siger du ”sit” klikker og giver en godbid.

Når du er sikker på katten sætter sig, hver eneste gang du beder den om det, kan du fjerne klikkeren, og nøjes med at give godbid.

Nu, hvor du har sat signal på sit, skal du kun belønne katten for at sætte sig, når du har bedt den om det.

 

High Five

Ved indlæring af high five kan man bruge target træning.

Target træning vil sige at katten har lært at dutte med snude eller pote på en ting, her en target stick. En target stick er en pind med en bold på enden.

Først skal katten lære at dutte på bolden forenden af pinden med poten.

Sæt dig med klikker, godbidder og target stick klar.

Katten skal af sig selv røre ved bolden, du kan gøre bolden spændende ved at bevæge den, eller bare sidde og vente på katten rører ved bolden.

I det sekund katten rører ved bolden klikker du, venter et sekund og giver godbid. Katten belønnes kun for at dutte bolden og ikke pinden.

Dette gentages mange gange indtil katten har lært altid at dutte på bolden med poten.

 

 

Nu kan du bruge din target stick til at lære katten high five.

Placer din target stick imellem dine fingre, så bolden ligger i din hånd flade. Hold hånden op i high five, og klik og beløn katten, når den dutter på bolden.

Når du er sikker på, katten dutter på bolden i din hånd, kan du fjerne din target stick.

Test at katten stadig dutter på din hånd uden target stick.

Nu kan du sætte signal på.

Lige før katten rører din hånd med poten, siger du ”high five”, klikker, venter et sekund og giver godbid.

Når du er sikker på katten dutter på din hånd, når du giver signalet, kan du fjerne klikkeren, og nøjes med at give godbid.

 

Gå pænt

Du kan også bruge target stick til at lære katten at gå pænt ved siden af dig.

På samme måde som med poten, skal katten lære at dutte med snuden. Hvis katten allerede har lært at dutte med poten, vil den selvfølgelig prøve det først. Det er vigtigt du ikke klikker katten for at dutte med poten, men venter til den f.eks. snuser til bolden. Her er det at katten skal prøve sig frem og tænke selv, i stedet for at du hjælper den.

Når katten har lært at dutte med snuden, skal den lære at gå pænt ved siden af dig.

Du stiller dig med bolden på din target stick i kattens hoved højde. Når katten er ved siden af dig, og går frem mod bolden for at dutte, klikker du, venter et sekund og giver belønning. Katten skal ikke klikkes for at dutte på bolden, men for at gå frem mod den.

Du tager et skridt frem, og klikker igen katten for at følge din target stick. Du kan langsomt tage flere og flere skridt, mens katten går ved din side og følger din target stick. Efterhånden som katten bliver bedre til at følge dig, kan du gå længere mellem hvert klik.

Når du er sikker på, din kat går ved din side, kan du sætte signal på. F.eks. ”gå”, tage et skridt frem og klikke katten for at følge dig, stadig med target stick.

Når du er sikker på din kat følger dig på signal fra dig, kan du begynde at fjerne din target stick, ved langsomt at lade den blive kortere og kortere.

Når katten følger dig på signal, uden target stick, kan du fjerne klikkeren og nøjes med at give godbid.

 

Foder aktivering

En god måde at aktivere katten, er ved at lade den arbejde for føden. På denne måde kan den aktivere sig selv, uden at du er tilstede, og når den selv har lyst til det. På denne måde lærer katten at løse problemer selv, og det holder hjernen i gang. Dette er en god idé både til inde og ude katte.

Dette er en god idé både til inde og ude katte

Katte behøver ikke få tilbudt deres foder i en skål. Der findes mange forskellige former for aktiverings legetøj. Det meste til hunde, men katte kan bruge meget hunde aktiverings legetøj. Det vigtigste er at det er noget, du kan komme foder ind i, og at katten så skubber til det og foderet vælter ud.

Man kan også lave det selv, f.eks. en papkasse med huller i siden, som katten skal fiske foderet ud af. En papkasse med silkepapir i og tørfoder, så katten skal lede rundt efter foderet. Man kan gemme foderet rundt i huset, så katten skal lede efter det.

Uanset hvad du gør for at aktivere din kat med foder, er det vigtigt katten hurtigt får succes. Det vil sige, det skal være nemt til at begynde med. F.eks. en foder bold skal fyldes helt med foder, så der med sikkerhed falder noget ud, når katten skubber til den. Katte giver hurtigt op, hvis ikke de hurtigt får succes.

Når katten efter noget tid er vant til at løse problemer, kan du gøre det sværere og sværere.

Kun fantasien sætter grænser - God fornøjelse med arbejdet med din kat!