For katten er julen med glitter, knitrende papir og krøllede gavebånd en drøm – som hurtigt kan forvandles til et mareridt. Når vi pynter op til jul, er der et hav af julepynt som katten i sin vilde leg, kan skære sig på eller som kan sætte sig fast i halsen eller maven.

– Man er aldrig færdig med at blive overrasket over hvor mange forskellige ting man kan operere ud af en kattemave, siger Lena Bjurström, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring. Hun nævner både garntråde, guldringe og nødder som eksempler.

Flere af julens populære juleplanter – hyacinter, misteltenbær og juletræets vand er også potentielle farer for katten. Hvis katten viser symptomer på forgiftning – hvis den får diaré eller kaster op – bør man kontakte dyrlægen med det samme!

Levende lys, som spreder ro og hygge, kan være en fare både for katte og mennesker. En viftende hale eller nysgerrig snude kan resultere i både svitsede knurhår og brandskader på katten. Et væltet lys kan forårsage en ildebrand.

Selvfølgelig kan katteejere også fejre en traditionel jul, med alt hvad det indebærer. Men det er godt at være opmærksom på hvad der kan gå galt. Her er lidt råd til hvordan du kan undvige de største farer.

Farer for katten i julen

Det julepyntede hjem byder på mange spændende nyheder, som katten kan gå på opdagelse i. En del af vores juletraditioner kan være farlige for katten, og det er ikke småting, den kan komme ud for i julen.

Læs mere 

Mange juleplanter er giftige for katte

Hyacinter, amaryllis og tazetter er smukke og stemningsfulde juleblomster. Men de er også giftige for vores katte. Hver jul behandler dyrlægerne mange katte der er blevet forgiftede.

Læs mere

Hvorfor gemmer katten sig

Løber din kat og gemmer sig så snart dine gæster gør entre? Katten har brug for muligheden til at kunne flygte for at føle sig tryg. Sørg for at tage hånd om din kammerat også selvom den vælger at holde sig i baggrunden.

Læs mere

Udekat i sne og kulde

Hvad synes udekatten egentlig om sne og kulde? Kan man lukke sin kat ud, trods minusgrader og sne? Her fortæller vi om hvordan du kan gøre det lettere for din kat i vinterhalvåret.

Læs mere