Når hunden for eksempel krummer ryg, så vil den lege. Når katten gør det samme, så er det fordi den passer på sine omgivelser. Hvis hunden logrer med halen, så er den venligt indstillet, mens kattens vift med halen udtrykker en trussel. Hvis hunden lægger ørerne tilbage, så vil den være venner. Hvis katten gør det samme, så er den klar til kamp. Kattens venlige spinnen kan til og med forveksles med hundens truende knurren.

Hvorfor skyder katten ryg, når den er bange?

Det skyldes, at katten vil gøre sig så stor som mulig, for at overbevise modparten om, at den er en jævnbyrdig modstander. Over for eksempelvis en hund, kan katten føle både en intens aggression og en intens rædsel, og på den måde opstår der en konflikt. Den viser sin ”sindsreaktion” ved at gå på stive ben og med det tydeligste udtryk for rædsel –krummer den ryg. Disse to kombinerede tegn giver en ”stor” kat.

Erfarne katte lærer hurtigt, at det er bedre at gå til angreb end at flygte. En stillestående eller angribende kat giver ikke nogle af de signaler, som er normale for hunden og vækker derved ikke dens jagtinstinkt.

Når det gælder hunde, så er katten tryggere, jo modigere den er. En flygtende kat kan i korte perioder komme op i en fart på omkring 50 kilometer i timen, men hvis der ikke er nogen træer eller noget andet tilflugtssted, så kan den sjældent løbe fra en jagende hund.