– Katte som ikke får mulighed for at komme ind og varme sig med jævne mellemrum kan få forfrysninger i ører, haletip, poter og tær, fortæller Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

– Dyrlæger og dyreinternater ser ofte denne type skader hos tidligere hjemløse katte.

Det er ikke farligt at lukke katten ud når det er minusgrader og snelag, men det bør være på tidspunkter hvor du kan lukke katten ind igen, når den trænger til det. At katten skal være ude fra du tager på arbejde tidligt om morgenen til du kommer hjem sent er ikke en god ide.

– Man kan med fordel lave en beskyttet plads hvor katten kan lægge sig ned på et tæppe hvis den må vente ude til madmor og madfar kommer hjem og åbner døren ind til varmen, siger Lotta.

Reflekshalsbånd

Alle som har en udekat bør skaffe sig et godt reflekshalsbånd så katten kan ses i mørket i områder ved trafikkerede veje. Vælg et halsbånd, hvor katten let komme fri hvis halsbåndet sætter sig fast i en gren eller lignende.

Du bør ID-mærke din kat, men husk også at skrive dit navn og telefonnummer på halsbåndet. Et mærke på øret kan være svært at se og en chip kræver en chip-læser, som ikke er standard i de fleste husholdninger.

– Et nedskrevet telefonnummer kan alle finde og det kan redde livet på en kat som er kommet langt væk hjemmefra en kold vinterdag, siger Lotta.

Hvis man mistænker at katten er forfrossen skal man ikke gnide eller klappe den for det vigtigste er at den bliver varmet op til rumtemperatur, hvis muligt under et tæppe. Kontakt dyrlægen hvis kattens almentilstand virker påvirket.