Katten går sine egne veje, siger man. Mange danskere er nok af den opfattelse, at katten er et selvstændigt dyr med gode overlevelsesinstinkter. Selvom det har sin rigtighed, at katten har et selvstændigt væsen, så ændrer det ikke på, at den udsat i vinterkulden. Sådan lyder advarslen fra Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring:

“Selvom mange katte bor indendørs, så kommer de stadig udenfor regelmæssigt for at tage en tur rundt i nabolaget og blive stimuleret, også selvom det er frostvejr. Men vintervejret er bestemt ikke ufarligt for katten, og det skal man vide som katteejer. Så det er vigtigt at holde ekstra øje med katten, når det er koldt i vejret.”

Lotta Möller forklarer, at Agria Dyreforsikring hvert år behandler regninger, hvor dyrlæger har tilset katte, der er kommet galt afsted, fordi de har været for lang tid ude i kulden. Man skal huske, at selvom der ikke er sne og minusgrader, kan det godt blive meget koldt for katten alligevel, hvis det regner og blæser meget. Især mindre og svage katte har svært ved at holde kropstemperaturen, hvis de bliver våde, og det samtidig blæser. Det er decideret livsfarligt, hvis katten bliver nedkølet og ikke får varmen tilbage i tide. Katten kan desuden få alvorlige forfrysninger i frostvejr. De steder, hvor katten har tynd hud og kun lidt pels, er de mest sårbare stede - det er næse, halespids, ører og poter.

“Katten har godt af at komme udenfor, selvom der er sne og frost, så længe den kan komme ind igen, når den vil. Det er derfor ikke en god idé at lukke katten ud om morgenen og tage på arbejde, hvis den først kan komme ind igen, når man er hjemme om eftermiddagen. Det er til gengæld godt, hvis husstanden har en velfungerende kattelem. Så kan katten gå ind og ud, som den har lyst,” siger Lotta Möller.

Et alternativ til en kattelem er et skjul udenfor, et lille beskyttet område, som katten kender til. Det kan være et lunt leje i form af en flamingokasse med hø, eller en kurv med tæpper placeret i en garage eller redskabsskur, forklarer Lotta Möller.

Får katten forfrysninger, er det vigtigt, du ikke gnider på det beskadigede område. Katten skal have temperaturen tilbage i sit eget tempo. En lille kat kan man tage ind under blusen, for at hæve temperaturen en smule. Er man bange for, at katten har taget skade, bør man selvfølgelig kontakte dyrlægen.

Tre ekstra vinterråd til katteejere

Det er en god idé, at katten går med et halsbånd med navn og telefonnummer på ejer, så den kan komme hurtigt hjem, hvis den bliver fundet på afveje. Det er en fordel, hvis halsbåndet har reflekser, især hvis katten færdes nær trafikerede veje i vintermørket.

Overvej, om katten skal have lidt ekstra mad i foderskålen, så den har lidt mere energi at stå imod med i de kolde måneder.

Det er en god idé at tale med dyrlægen om, hvor meget udetid netop din kat har brug for og kan klare, når det er vinter.