Der findes duftkirtler på undersiden af kattens forpoter, og når disse gnides mod møbler, sætter katten sin personlige afmærkning. Det er forklaringen på, hvorfor det oftest er ejerens yndlingsmøbler, der bliver kradset mest på. Katten svarer på ejerens personlige duft gennem sin egen duftmarkering. En god måde at lokke katten væk fra møblerne er at omvikle et kradsetræ med en meget brugt trøje. 

Giv katten mange kradsemuligheder

Katte hvæsser altså ikke kun deres kløer, når de kradser, de afmærker også deres territorium. Det er vigtigt, at vi opmuntrer dem til at gøre det, så de kan føle sig trygge i deres hjemmemiljø. Der findes rigtig mange forskellige kradsemuligheder, lige fra kradsemåtter man lægger på gulvet, klatrestativer, kradsebrædder man hænger på væggen mm. Hav gerne lidt blandet.  

Katte afmærker deres territorium ved at kradse. Det er derfor vigtigt, at vi opmuntrer dem til det

Sørg for at have et kradsebræt ved hovedindgangen og enhver anden eventuel udgang, da der kan komme udefrakommende dufte ind. Sørg desuden for, at de sidder tilstrækkeligt højt, så katten virkelig kan strække sig ordentligt, når den kradser.

Desuden bør der være en kradsemulighed i hvert rum ved ind-og udgangen til rummet, så katten opfordres til at markere sit territorium.

Ulovlige operationer

Nogle katteejere i USA får i desperation opereret kattens kløer væk, hvilket er forbudt i Danmark. Udover fysiske smerter kan et sådan indgreb give psykiske skader. Desuden giver det katten alvorlige gener , når det kommer til klatring, jagt og sociale relationer.

Hvis en kat hvæsser  sine kløer med stor intensitet i nærheden af andre katte, viser det et stort selvværd og sikkerhed.