Det er katteejerens ansvar at aktivere katten, så den har et godt katteliv, og det er især vigtigt med indekatten, da den er mere begrænset i sine udfoldelser. Hjælper man sin kat med at styrke sit mentale og fysiske helbred ved at lade den udleve sine naturlige instinkter, får man en gladere og mere harmonisk kat.

Det gælder simpelthen om at bruge lidt tid hver dag på at tilbyde katten nye udfordringer. Prøv at gøre det til en del af den daglige rutine med din kat. 

Tips til aktivering af din kat

  1. Legetøj: Katte elsker at lege, og legetøj er ofte et hit. Køb en bold i dyrehandleren eller lav en selv, fx ved at krølle noget papir sammen. Bordtennisbolde er ofte også populære. Hvis katten ikke virker interesseret, kan du øge fristelsen ved at sprøjte bolden med lidt katteurtspray (også kaldet catnip-spray), der kan købes i dyrehandleren. Det kan sagtens være det, der skal til for at vække kattens interesse. Hold dog altid øje med katten, hvis du bruger en sådan spray, da nogle katte reagerer kraftigt på den.
  2. Gør måltidet til en leg: Det kan godt blive ensformigt at spise sin mad af den samme skål hver dag. Gør i stedet dagens måltid til en herlig jagt. Kast tørfoderbidderne ud til katten, og se den styrte rundt og fange dem. Det tænder dens jagtinstinkt, og hver bid bliver et indfanget bytte. Man kan også gemme lidt mad rundt omkring og lære katten, at den skal lede efter byttet. Et andet tip er at putte lidt tørfoder i et toiletrullerør og folde kanterne ned - så bliver det sjovt at se, hvor hurtigt den finder ud af, hvordan den får fat i maden!
  3. Leg kat og mus: Sæt en snor i et stykke legetøj eller brug din støvekost. Træk den langs gulvet eller vift med den foran kattens næse, for at fange dens interesse. Så kan du derefter trække den bag et møbel uden for kattens synsfelt. Det plejer at gøre katten endnu mere interesseret. Husk ikke at efterlade katten alene med lange snore.
  4. Træn katten med en klikker: En klikker er et redskab, man ellers mest associerer med hundetræning. Den kan købes i dyrehandleren. Hvis du ikke har prøvet det før, så kast dig ud i det - det er aldrig for sent. Lær katten, at et klik betyder en belønning. Med lidt tålmodighed skal den snart få det lært. Når den har forstået ideen, kan du koble klikket med en aktivitet som fx at sidde fint, give high-five eller snurre rundt på gulvet. Brug fantasien - du ved jo, hvilke tricks din kat kan lave, når den ellers gider!
  5. Kradsebræt: Et kradsebræt er vigtigt - katten bruger det bl.a. til at markere sit revir. Alle katte har derfor behov for et godt kradsebræt. Placér gerne brættet tæt ved yderdøren eller altandøren, hvor der kommer flest nye lugte. Du kan igen bruge katteurtsprayen til at lokke katten til kradsebrættet i starten, hvis sprayen ellers har en god effekt på katten, og den ikke bliver for kraftigt påvirket.
  6. Byg en tunnel: At bygge en tunnel til katten er meget nemmere, end det lyder. Tag en stor kasse og lav to tilpas store runde huller i hver side. Og vupti! Så har katten en ny spændende udfordring at kravle igennem.