I begyndelsen af året var den såkaldte “Lilly-sag” for retten i Viborg. To parter var uenige om, hvem der var ejer af katten Lilly, som blev fundet af en dyreværnsorganisation. En gruppe katte-entusiaster har som konsekvens af retssagen udarbejdet et borgerforsalg om lovpligtig registrering af katte, som de nu samler stemmer til at rejse i Folketinget.

Lovforslaget har fået opmærksomhed i medierne, og Agria Dyreforsikring er blandt de aktører, som bakker op om lovpligtig registrering af katte. Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, mener, at sagen fra Viborg udstiller reglerne om katte og ejerforhold, eller mangel på samme. Men hun understreger samtidig, at registrering ikke er nok, hvis man skal nedbringe antallet af ejerløse katte. Neutralisering er afgørende.

“Rigtig mange katte bliver ikke neutraliseret og dermed ikke afskåret fra at formere sig. Kattene søger udenfor i takt med sommerens komme, og de finder hurtigt andre katte at parre sig med. Det kan blive til rigtig mange kuld, ingen kender til. Det er den væsentligste årsag til problemet med hjemløse katte,” siger Tine Antvorskov.

Dyreværnsorganisationer som Kattens Værn anslår, at der er 500.000 herreløse katte i Danmark, og de er udsatte - særligt i vinterhalvåret, hvor der er knaphed med hensyn til mad og varme tilholdssteder. Tine Antvorskov beklager i den forbindelse den almene opfattelse i befolkning, at katten altid kan klare sig på egen hånd.

“Katten går sine egne veje, siger man. Mange danskere har nok den holdning, at katten er et selvstændigt dyr med gode overlevelsesinstinkter. Selvom det har sin rigtighed, at katten har et selvstændigt væsen, så ændrer det ikke på, at den har brug for mennesker til at overleve. Der findes ikke vildkatte i Danmark,” siger Tine Antvorskov.

Det er ifølge Tine Antvorskov ejernes ansvar, at det nødvendige indgreb bliver foretaget på katten. Hun så gerne, at der kom fokus på neutralisering fra politisk side og mere information til katteejere om mulighederne. Hvis kommende katteejere bliver opmærksomme på problemet og foretager indgrebet, så vil tallet for ejerløse og forhutlede katte i Danmark falde markant, vurderer direktøren.

Sådan foregår neutralisering

Det er en meget lille del af danskerne, som køber en kat med intentionen om at avle og opdrætte katte. Langt størstedelen af katteejerne kan derfor med fordel neutralisere katten. Det foregår ved et lille indgreb udført af en dyrlæge, som fjerner kattens kønsdrift. Katten er i fuld narkose under indgrebet og kommer sig hurtigt. Ud over at katten ikke formerer sig, så er der også andre fordele ved neutralisering. Neutraliserede katte strejfer fx mindre og færdes bedre sammen med andre dyr, afslutter Tine Antvorskov.