Overraskende mange juleplanter indeholder stoffer som katte ikke kan tåle. Derfor bør du være ekstra opmærksom, hvis katten får symptomer, der tyder på, at den har tygget på eller spist af en plante. Katte kan ikke altid selv vurdere, hvad der er giftigt for dem, og hvis planten ser spændende ud, så kan de sagtens tage en lille mundsmag. 

Symptomer

De fleste af planterne på nedenstående liste kan påvirke katten så meget, at den får ondt i maven, kaster op eller får irriteret tarm med diarré som følge. 

Alvorlige forgiftninger

Udover at vi som dyreejere må slide lidt ekstra, hvis katten har spist noget, der er giftigt for den, så er det synd for katten, hvis den skal have ondt eller have det dårligt. Nogen planter, som for eksempel flere af de ægte liljesorter, kan give katte så alvorlige forgiftninger, at deres liv ikke kan reddes.

Vi opfordrer derfor katteejere til at være ekstra opmærksomme på at tjekke juleplanterne, inden de kommer ind i hjemmet.

Undgå visse planter og tænk på placeringen

Selvfølgelig skal man pynte sit hjem i julen. Man kan dog vælge at undgå visse planter, eller placere dem uden for kattens rækkevidde.

Skulle uheldet være ude, så kan du altid kontakte vores digitale dyrlægerådgivning i Agria-appen, som har åbent alle årets dage. De kan vejlede i, hvordan du skal håndtere din kat, hvis du har mistanke om, at den har spist noget, den ikke kan tåle.  

De mest almindelige juleplanter

Juleplante Beskrivelse
Amaryllis Hele planten er giftig. Forårsager opkast og diaré.
Hyasint Især løget er giftigt. Forårsager opkast og diaré.
Julekaktus Ufarlig.
Julerose Hele planten er giftig.
Lilje Hele planten er giftig for katte. Forårsager i alvorlige tilfælde nyresvigt, kan lede til død.
Mistelten Bladene og bærrene er giftige. Forårsager diaré og opkast.
Novemberkaktus Ufarlig.
Tidsløs Hele planten er giftig. Forårsager opkast, blodig diaré, cirkulations- og vejrtrækningsproblemer. Forgiftningen påvirker nyrerne.
Tulipan Fremfor alt løget er giftigt. Forårsager opkast og mavesmerter.