Sundhedsprofilerne har det formål, at identificere og belyse de mest almindelige årsager til dyrlægebesøg og dødsfald. I det lange løb kan oplysningerne bidrage til øget trivsel blandt katte og bæredygtig avl for sundere katte. Ud over avlsarbejdet har katteejere en oplagt mulighed for, at påvirke kattens sundhed og levetid.

Nogle dødelige sygdomme kan til en vis grad forebygges allerede i avlsarbejdet, mens andre katte dør af skader, der er en konsekvens af kattens livsstil. Her har både opdrætterne og katteejeren til en vis grad mulighed for at påvirke kattens sundhed og levetid.

Hvilke katte lever længst?

Racekatte lever længere end huskatte, og frem for alt bliver hunkattene ældre end hankattene. Hankatte udsættes oftere for farer som slagsmål med andre hankatte og nyresvigt. Racekatte, der har gode chancer for at blive over 8 år, inkluderer persere, abyssinere, burmesere, maine coons og norske skovkatte.

De fem mest almindelige dødsårsager blandt alle katte

1 - Traumatiske skader

En af de mest almindelige dødsårsager blandt alle katte er, at de bliver ramt af biler eller får skader efter slagsmål med andre katte. For at beskytte katten, bør ejerne undgå at slippe katten tæt på trafikerede veje og holde katten under opsyn. Katteejere kan undgå mange skader, ved at holde katten væk fra ting, der kan sidde fast i kattens tarm eller føre til forgiftning. Et par dråber sød ethylenglycol (kølervæske) er livstruende i små mængder, og forgiftningen kan føre til nyresvigt. Antallet af katte der falder fra høj højde, f.eks. altaner og vinduer, er mindsket, da de fleste katteejere nu har net på altanen og bruger kroge til vindurene, men det sker stadig at katte får omfattende faldskader.

2 - Sygdomme i urinvejene

At urinvejsproblemer kan være fatale kan virke lidt overdrevent, men nyresvigt, urinvejsinfektion og betændelse i urinrøret, ender livet for mange katte i en for tidlig alder.

3 - Tumorer tager katteliv

Cancer er ikke lige så almindeligt hos katte som hos hunde, men det er stadig en ret almindelig dødsårsag. Det er hovedsageligt tumorer i mælkekirtlerne, mave og tarm. Ved regelmæssig gennemgang af katten, kan du opdage eventuelle knuder eller ændringer på et tidligt tidspunkt. P-piller bør undgås hos hunkatte der ikke skal bruges til opdræt, da det kan øge risiko for tumorer i mælkekirtlerne. Prognosen forbedres jo hurtigere katten kommer til dyrlægen, hvis du opdager en knude.

4 - Mave- og tarmsygdomme

Det sker ofte, at katte sluger uhentsigtsmæssige ting, så som pyntegenstande og gavebånd, der sætter sig fast i tarmen. Vær et skridt foran katten og fjern ting der kan være fristende, og giv katten sikkert legetøj i stedet. Katte kan også lide af kroniske maveproblemer med underernæring og død som følge heraf.

5 - Infektionssygdomme

Husk at vaccinere katten! Du kan undgå andre typer infektioner ved at sørge for god hygiejne og undgå at have mange katte på et lille område.