Antallet af tilfælde med kennelhoste blandt hunde i Danmark stiger i takt med, at temperaturen falder. Det kan sammenlignes med, at antallet af influenza-tilfælde stiger blandt mennesker, når vinteren strammer sit greb. Der er derfor god grund til at være opmærksom på hundens tilstand netop nu, lyder meldingen fra Agria Dyreforsikring.

Kennelhoste er en fællesbetegnelse for forskellige virus- og bakterieinfektioner, der giver betændelse i hundens luftveje. Symptomer på kennelhoste er først og fremmest en begyndende tør hoste, forklarer Lotta Möller der er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring. Hosten vil sidenhen tage til, og hundeejere, som ikke er bekendt med sygdommen, kan meget vel blive nervøse for, at hunden har fået noget galt i halsen. Hosteanfaldene kan ende i opkast og manglende ædelyst. Men selvom det kan virke voldsomt, så er kennelhoste ikke farligt.

Hvis din hund får feber eller bliver for påvirket af hosteriet, må du en tur forbi dyrlægen.

Kennelhoste er meget smitsomt. Én syg hund på en hundekennel starter derfor let en smitte-kæde, så alle hundene begynder at hoste - derfra sygdommens navn. Så skal I til dyrlægen, er det meget vigtigt at holde hunden væk fra andre hunde i venteværelset, så lad den eventuelt blive i bilen, indtil det er jeres tur.

Denne film fra den dyrlæge Lise Rovsing viser en hund med kennelhoste: https://www.youtube.com/watch?v=pVXryhHZvjQ&feature=youtu.be

Hvis hunden får kennelhoste

Alle typer af hunde kan blive ramt af kennelhoste. Bliver en hund smittet, så har Agria Dyreforsikring følgende gode råd til ejeren:

  • Den store risiko for smitte betyder, at man bør holde sin hund isoleret fra andre hunde i perioden med sygdom. Lad den blive hjemme fra vanlige aktiviteter som fx. hundetræning.
  • Det er en god idé med korte gåture ned under sygdomsperioden, så hunden er så lidt ude i kulden som muligt. Lad den slappe af hjemme i varmen i stedet.
  • Hold øje med hundens temperatur. Hvis den får feber, tag kontakt til dyrelægen. Hundens normaltemperatur ligger mellem 37,5-39. I nogle tilfælde vil dyrlægen udskrive medicin, der mindsker hundens gener og fremskynder helingsprocessen.
  • Blødgør eventuelt hundens mad, så det glider lettere ned.
  • Man kan lade hunden vaccinerer mod kennelhoste, men da sygdommen stammer fra forskellige virus- og bakterieinfektioner, så er det svært at opnå en komplet beskyttelse.