Antallet af tilfælde med kennelhoste blandt hunde i Danmark stiger i takt med, at temperaturen falder. Det kan sammenlignes med, at antallet af influenzatilfælde stiger blandt mennesker, når vinteren strammer sit greb. Der er derfor god grund til at være opmærksom på hundens tilstand netop nu.

Kennelhoste er en fællesbetegnelse for forskellige virus- og bakterieinfektioner, der giver betændelse i hundens luftveje. Symptomer på kennelhoste er først og fremmest en begyndende tør hoste. Hosten vil sidenhen tage til, og man kan som ejer, der ikke er bekendt med sygdommen, meget vel blive nervøs for, om hunden har fået noget galt i halsen. Hosteanfaldene kan ende i opkast og manglende ædelyst. Men selvom det kan virke voldsomt, så er kennelhoste ikke farligt.

Hvis din hund får feber eller bliver for påvirket af hosteriet, må du en tur forbi dyrlægen.

Kennelhoste er meget smitsomt. Én syg hund på en hundekennel starter derfor let en smittekæde, så alle hundene begynder at hoste - deraf sygdommens navn. Så skal I til dyrlægen, er det meget vigtigt at holde hunden væk fra andre hunde i venteværelset, så lad den eventuelt blive i bilen, indtil det er jeres tur.

Denne film fra den dyrlæge Lise Rovsing viser en hund med kennelhoste:

Forebyg at din hund får kennelhoste

Der er en række forholdsregler som du kan tage, hvis du vil forebygge kennelhoste. Sygdommen er smitsom og spredes via direkte kontakt eller dråber, f.eks. ved hoste og nys. Så vær særligt opmærksom på steder hvor mange hunde samles, eks. i en hundeskov, til træning, til udstillinger osv. Undlad altid at lade din hund drikke af fælles vandskåle i hundeskove eller andre steder hvor flere hunde færdes.

Der findes vacciner mod kennelhoste, som kan være en god idé hvis du og hunden ofte færdes på steder med mange andre hunde. Tal med din dyrlæge om mulighederne, så kan I finde den rigtige løsning til jeres behov.

Hvis hunden får kennelhoste

Alle typer af hunde kan blive ramt af kennelhoste. Bliver en hund smittet, så har Agria Dyreforsikring følgende gode råd til ejeren:

  • Den store risiko for smitte betyder, at man bør holde sin hund isoleret fra andre hunde i perioden med sygdom. Lad den blive hjemme fra vanlige aktiviteter som fx. hundetræning. Er den blevet smittet med bakterien Bordetella Bronchoseptika, så kan den smitte i op til tre måneder, imens at kennelhoste fra virus smitter i væsentligt kortere tid. Ikke desto mindre, så er det derfor vigtigt at holde afstand til andre hunde, så I ikke spreder kennelhosten til andre hunde.
  • Det er en god idé med korte gåture ned under sygdomsperioden, så hunden er så lidt ude i kulden som muligt. Lad den slappe af hjemme i varmen i stedet.
  • Hold øje med hundens temperatur. Hvis den får feber, tag kontakt til dyrelægen. Hundens normaltemperatur ligger mellem 37,5-39. I nogle tilfælde vil dyrlægen udskrive medicin, der mindsker hundens gener og fremskynder helingsprocessen.
  • Blødgør eventuelt hundens mad, så det glider lettere ned.