Hvis din hund eller kat klør sig i eller rundt om munden uden at der er symptomer på ydre hudsygdomme eller øresygdomme, er dette efter al sandsynlighed tegn på smerter i munden.

Tygger og synker

Ved smerte eller ubehag fra munden, kan hunden også gnubbe kæberne mod gulvet eller møbler. Du kan indimellem se, at hunden eller katten tygger ”tomt” eller udfører synkebevægelser. Det kan også tyde på fremmedlegemer i luftrøret, men det er almindeligvis mere foreneligt med ubehag fra mundhulen.

Savler meget

Hunden kan indimellem klapre med tænderne. Det er noget, som menes at kunne tyde på lokale tandskader såsom karies eller tandoverfølsomhed på grund af ydre vold. Kraftig spytflåd og at hunden savler, tyder på en sygdom i mundhulen.

Hold udkig efter blodblandet spyt

Der er nogle hunderacer, der kan savle meget. Men spyttet skal i normale tilfælde være klart og nærmest vandlignende i konsistensen. Blodblandet spyt tyder på skader i mundslimhinden og kan forekomme ved tand- eller kæbeskader, kraftig betændelse, tumorer eller koaguleringsdefekter.

Svært at gabe

Akutte vanskeligheder med at åbne munden skyldes normalt skader med kæbeledsforstyrrelser eller frakturer i underkæben. Hvis hunden eller katten ikke kan lukke munden, kan det skyldes skade eller at fremmedlegemer har sat sig fast i munden.