Mange hundeejere tror fejlagtigt at hugormebid er ufarlige for hunde. I de mildeste tilfælde bliver hunden hævet der hvor den er blevet bidt, men det kan også blive så alvorligt at hunden ikke overlever. Katte klarer sig generelt bedre, men kan også få brug for dyrlægebehandling. En hund der er blevet bidt af en hugorm skal altid holdes helt i ro og tages til dyrlægen med det samme.

I Agrias skadestatistik er der i gennemsnit seks hunde årligt, der er døde som følge af slangebid de sidste ti år.

”De fleste hunde og katte bliver friske igen efter behandling. De hunde som bliver rigtig dårlige af hugormens gift, kan nu også få et serum”, siger Lene Jørgensen, Agria´s Dyrlæge konsulent.

Farligst at blive bidt i poten

Slanger bider oftest i næsen og i poterne. De fleste tror at bid i næse og læber er de farligste, i troen på at luftvejene svulmer op, men det er ikke tilfældet. Det er tværtimod de hunde som bliver bidt i poten, der risikerer at få de alvorligste symptomer. Når hunden går på benet, bidrager musklernes sammentrækninger, sammen med blod- og lymfecirkulationen, til spredning af slangens gift. Derfor skal du helst bære hunden efter et slangebid, og tage den til dyrlægen hurtigst muligt.

Mængden af indsprøjtet gift har stor betydning for hvor dårlig hunden bliver. Slangen hugger sit bytte og sprøjter giften ind og den mængde gift som den indsprøjter varierer ved forskellige tilfælde. Slangegiften er en blanding af forskellige gifte og enzymer. De kan blandt andet forårsage at blodlegemerne går i stykker og der skabes blodpropper. Visse enzymer nedbryder væv.

Symptom på at hunden er blevet bidt

Først mærkes der ikke så meget til slangebidet, men efter et stykke tid kan hunden blive træt, og helst ville ligge ned. Efter omkring en time svulmer den kropsdel der er blevet bidt op. Hvis bidet er i næsen eller læberne hæver ansigtet meget kraftigt op. Læberne kan blive et par centimeter tykke og hævelsen kan sprede sig ned på halsen også. Hvis bidet er i poten svulmer denne op og spreder sig op af benet.

Hvad gør du hvis din hund bliver bidt:

  • Hold hunden i ro, og bær hunden når den skal flyttes hvis muligt
  • Opsøg dyrlæge snarest
  • Har du kortison tilgængeligt, bør du altid rådføre dig med dyrlægen inden du eventuelt bruger det

Behandling af en hund der er blevet bidt, koster i gennemsnit 5.300 kroner. For katte er gennemsnitsprisen noget lavere, omkring 3.800 kroner.  For dyr der skal have intensiv behandling havner prisen sjældent under 10.000 kroner.

Tabellerne viser skadestatistik for hunde og katte forsikrede i Agria Djurförsäkring i Sverige, eftersom vi endnu ikke har nok data i Danmark.

Skadestatistik ormbett hund - pdfSkadestatistik ormbett katt - pdf