Hunden når ofte helt tæt på hugormen

Hunden når ofte helt tæt på hugormen, inden den reagerer. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen reagere ved at bide. Risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har bagt den vågen.

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men de ses hyppigt i stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er ganske lille (højst en meter, oftest mindre) og falder i med omgivelserne, så den er ikke let at få øje på, men hundene snuser sig frem til dem.

Dyrlægerne har allerede set de første hunde med hugormebid

“De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at påminde hundeejere om at passe ekstra godt på, på gåturen,” siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Man kan genkende hugormen på dens ham, som har et zig-zag-lignende mønster. Hugorme findes i både grå- og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Disse kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter i nakken.

Fotokreditering: Regina Mygind - Regina mødte disse to hugorme under dagens gåtur med hundene.

Fotokreditering: Regina Mygind - Regina mødte disse to hugorme under dagens gåtur med hundene.

Giftens konsekvenser

Hvis hunden bliver bidt, vil den i begyndelsen ikke mærke smerter fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejere at spotte med det samme. Først efter nogle timer vil kropsdelen, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden.

Hugormen bider sig typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op, og det kan udvikle sig til en ubehagelig situation, da giften fra biddet kan forårsage blodmangel og gøre skade på både lever og nyrer. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet.

Værst at blive bidt i poten

Værst er situationen, hvis hunden er bidt i poten. Når hunden går på benet, trækkes musklerne sammen, og det spreder giften til resten af kroppen. Derfor skal hunden holdes så meget i ro som muligt. Hvis du ved, at din hund er blevet bidt, vil det være klogt at bære den hjem (hvis du kan), eller afvente at få hjælp til at blive hentet i bil. En lille hund rammes hårdere end en større, da hugormen altid sprøjter nogenlunde den samme mængde gift ind, omkring 30 mg.

Huskeregel før hugormebid

Hvis du tager hunden med på ferie eller gåtur et sted, hvor der er risiko for at møde en hugorm, kan det være en god ide, at tjekke på forhånd, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig. I Sverige er der væsentligt flere hugorme end her, så tjek nærmeste “veterinärklinik” og læg adressen og telefonnummeret ind i din telefon og skriv det måske også på en seddel på køleskabet.

Tre huskeregler efter hugormebid

  1. Hold hunden i ro og lad den hvile.
  2. Forsøg at transportere hunden til hjemmet eller bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur vil ikke forværre tilstanden.
  3. Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så hunden kan komme i behandling. Hvis dyrlægen ikke er i nærheden, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at mindske smerten. Det kan fås i håndkøb på apoteket (mild udgave).