Pollenallergi hos hund er ikke noget ualmindeligt problem. Til gengæld er der mange hundeejere, der ikke ved, at deres hunde har allergi.

– Som regel får man øje på symptomerne, når hunden klør sig, får rindende øjne eller bider og slikker sig på poterne. Hundene kan også få snue, siger Lotta Möller, der er dyrlæge hos Agria dyreforsikring.

Svært at forebygge

Lotta mener, at denne type allergi er årstidsbetinget ligesom hos mennesker.

– For hunde varer det også et stykke tid, før allergien udvikler sig. Luftbårne allergier viser sig som regel, når hunden er mellem et og tre år gammel, forklarer Lotta.

Da pollen findes overalt, er det en allergi, der er svær at forebygge. Lotta har selv mødt en del hunde med dette problem.

Har du mistanke om, at din hund har allergi, bør du kontakte din dyrlæge

– Jeg anbefaler som regel, at man som det første prøver at kontakte sin dyrlæge og aftale tid til et sundhedseftersyn. Man kan også prøve at bade hunden med kløestillende shampoo eller fugtighedsbevarende medicinsk shampoo for at mindske optagelsen af pollen gennem huden, siger hun.

I svære tilfælde kan dyrlægen blive nødt til at behandle med kortison (binyrebarkhormon) i pollensæsonen. Den eneste måde, man kan forebygge problemet på, er ved ikke at avle på hunde med pollenallergi.

Diagnosticering tager tid

Hvis du har mistanke om, at din hund har allergi, bør du kontakte din dyrlæge. Det kan tage lang tid at undersøge, om det virkelig er allergi, hunden lider af. Når man har udelukket, at hundens problem skyldes parasitter, en infektion eller foderallergi, kan dyrlægen lave en såkaldt priktest eller tage en blodprøve. Priktesten kan vise, hvilken type pollen eller andre luftbårne stoffer, hunden er allergisk overfor.

– Hvis man kan slå fast, hvilken type pollen, hunden reagerer på, kan man i visse tilfælde vaccinere mod allergien, en behandling, der også kaldes hyposensibilisering. I disse alvorlige tilfælde fremstiller man en speciel allergivaccine til netop denne hund, slutter Lotta.