De gamle hunde er noget særligt. Den grå pels afslører, at hunden har livserfaring med i bagagen. Mange hunderacer kan sagtens blive mere end ti år, hvis ejerne passer godt på dem. I den forbindelse er det vigtigt at holde øje med eventuelle tegn på sygdom. Specielt de sygdomme vi nævner herunder er værd at være opmærksomme på, da de ofte rammer lidt ældre hunde.

Gigt i leddene

Leddegigt rammer især tunge hunderacer, da de har større belastning på leddene end lette racer. Derfor er det vigtigt, at den gamle hund holder vægten. Får hunden for meget mad, eller bevæger den sig ikke nok, så øges chancen for, at den får problemer med leddene. Husk derfor at fodre hunden korrekt, og giv den masser af motion hele livet for at slippe for overvægt og for at holde led, sener og muskler i god form. For hunde, der er ramt af leddegigt, er det bedre at gå flere korte ture end få lange.

Hvis hunden bliver meget begrænset på grund af leddegigt, må den aflives. Søg derfor hjælp hos dyrlægen i god tid, hvis hunden viser tegn på stive og ømme led.

Livmoderbetændelse

Betændelse i livmoderen er den mest almindelige sygdom blandt tæver. Symptomerne er ofte tydelige, tæven får varigt udflåd, nedsat appetit, feber og øget tørst. Det er vigtigt, at man hurtigt opsøger dyrlægen for at afhjælpe problemet.

Ekstra opmærksom på knuder, ørebetændelse og dårlige tænder

Jo ældre hunden bliver, jo mere nødvendigt bliver det at undersøge hunden dagligt for at opdage forandringer på kroppen som knuder fx i tævens patter. Mange gange handler det om godartede tumorer, fedtknuder eller vorter. Når det gælder en ondartet tumor, bliver diagnosen bedre, jo før du opdager den.

Hunde kan gå rundt med øreproblemer hele livet, uden ejeren opdager det. Ørebetændelse kan være meget generende for hunden, og det er derfor vigtigt at tjekke hundens ører regelmæssigt for betændelse. Betændelsen kan være et symptom på allergi mod husstøvmider, foder eller pollen. En god måde at have tjek på hundens ører er at lugte til dem. De skal ikke lugte dårligt.

Midtvejs i livet og sidenhen får hunde ofte problemer med deres tænder. Det mest almindelige er paradentose, der er en betændelse i vævet, der fæster tanden mod kæbebenet. Uden behandling risikerer man en alvorlig infektion, blødninger og rodspidsbylder. Tandbørstning på hunden gennem hele deres liv er en god idé.

Hvis din hund virker utilpas, skal du altid opsøge en dyrlæge.