Opkastning er ofte tegn på, at hunden har slugt en fremmed genstand

Akut, voldsom opkastning uden diaré kan være alvorligt og tegn på forskellige sygdomme. Men opkastning kan også skyldes, at hunden har slugt en eller anden genstand.

Fremmedlegme

Hvis hunden har slugt en ting, der har sat sig fast i spiserøret, maven eller tarmsystemet, vil det medføre opkastning. Hunde kan sluge alverdens ting, lige fra hundelegetøj til strømper og snor. Det er heller ikke usædvanligt, at hunde kommer til at sluge en sut. Hvis en genstand sætter sig fast i tarmsystemet, kan den beskadige tarmslimhinden eller ligefrem rive hul på tarmen.

Undersøgelse hos dyrlægen

Et fremmedlegme kan  beskadige tarmslimhinden eller rive hul på tarmen.

Hvis hunden kaster op og hverken kan holde mad eller vand i sig, skal den undersøges af en dyrlæge, som kan tage røntgenbilleder af maven og spiserøret. En sten kan ses på røntgenbilleder. Det kan genstande af plast eller stof derimod ikke. Men ved at give hunden kontraststof, der lægger sig rundt om genstanden, kan man se, om kontraststoffet kan komme hele vejen fra hunden til endetarmen, eller om det bliver forhindret af et eller andet på vejen.

Operation

Eventuelle genstande fjernes ved operation, hvor man åbner tarmen eller mavesækken for at få genstanden ud. I nogle tilfælde kan man få genstanden ud med andre midler (f.eks. parafin).

Forebyg

Det bedste er at forebygge ved ikke at lade hunde bide i eller lege med ting, de kan sluge, f.eks. meget småt hundelegetøj, snore, plastikting og strømper. Husk også at fjerne hundelegetøj, så snart det begynder at gå i stykker.

Synes godt om? 1 av 3 gillade, 1,7 i betyg