Hvorfor får hunde atopi?

De mest almindelige årsager til atopi hos hunde er husstøvmider og pollen. Svampesporer samt dyre- og menneskeepitel er også nogle af de stoffer, der kan fungere som allergener. Epitel er det væv af celler, der er på indre og ydre overflader i kroppen, fx hud og slimhinder. I sjældne tilfælde kan allergener, der indåndes føre til luftvejssymptomer, eller at huden i hundens ører klør.

80% af alle skandinaviske hunde med atopi er allergiske over for støvmider.

Det er desuden slået fast, at hunde, der har atopi, er genetisk disponeret over for at overreagere på forskellige stoffer. Atopi kan derfor være arveligt for hunde, og derfor er det ikke en god idé at avle på hunde, der har det. Udvikler din hund allergi, er det derfor vigtigt, at du kontakter din hunds opdrætter og orienterer om din hunds sygdom. Herved kan din opdrætter tage højde for din hunds diagnose i sin fremtidige avl.

Atopi opstår kun, hvis hunden tidligere har været i kontakt med de stoffer eller allergener, den reagerer på. Når hunden har været i kontakt med det pågældende stof, vil den have dannet antistoffer, som immunforsvaret angriber, hvilket skaber den allergiske reaktion.

Atopi viser sig normalt, når hunden er mellem et halvt og tre år gammel.

Læs mere om pollenallergi hos hunde her

Symptomer på atopi hos hunde

Det er ikke kun hunde, der kan lide af atopi. Der er også mange mennesker, der er plaget af fx pollenallergi. Når mennesker rammes af atopi, er det ofte symptomer fra lungerne og luftvejene, der afslører lidelsen.
Hos hunde er det et helt andet symptombillede. Her er kløe nemlig det mest påfaldende symptom på atopi. Kløen kan være generel eller opstå på bestemte områder på hundens krop. Kløen kan gøre, at hunden slikker sig eller bider i sine poter.

De mest almindelige steder kløen generer er ansigtet, lysken, armhulerne eller poterne, men det er meget forskelligt fra hund til hund. Der er ikke synlige hudforandringer i starten, men hvis hunden bliver ved med at klø sig, kan der ofte opstå skader i form af sår, som kan blive inficerede.

Er atopi hos hunde sæsonbetonet?

I starten vil symptomerne ofte være sæsonbetonede – især hvis de stoffer, som hunden er allergisk overfor, forekommer på bestemte tider af året. Det er dog nemmere at udvikle overfølsomhed overfor andre luftbårne stoffer, når først problemet er opstået, og derfor kan hunden sagtens begynde at udvise symptomer hele året.

Diagnosticering og behandling af atopi

Diagnosen stilles ved at kigge på hundens sygehistorik, symptomerne og ved at udelukke andre årsager til problemerne. Nogle gange udføres en såkaldt eliminationsdiæt for at se, om hunden har foderallergi.

Du kan læse mere om foderallergi og symptomerne på det i denne artikel. 

Allergitests kan bekræfte mistanken, men kan ikke bruges til entydigt at stille diagnosen atopi. Allergitests udføres enten gennem en priktest eller en blodprøve.

Priktest og blodprøver

Hvis dyrlægen ikke kan påvise, at hunden har en atopisk allergi, vil næste skridt være, at fortsætte udredningen med en priktest eller blodprøve. Dyrlægen kan lave en priktest, hvor små mængder af de forskellige allergener sprøjtes ind i huden. Efter ca. 20 minutter aflæser man de forskellige injektionssteder, og ved at bedømme de enkelte hævelser kan man afgøre, hvilke stoffer hunden reagerer på. Blodprøver kan også bidrage til at identificere de emner, som den allergiske hund ikke kan tåle. Det er mest almindeligt, at hunde er allergiske over for støvmider. Derudover kan en atopiker reagere på f.eks. pollen og/eller svampespore eller loppespyt.

Hyposensibilisering - vaccine mod allergi

I dag er det også muligt at fremstille en vaccine mod det emne, som hunden ikke kan tåle, såkaldt hyposensibilisering eller allergenspecifik immunterapi. Det virker ved, at hunden udsættes for små mængder allergener via en specialfremstillet injektion (vaccine). Hunden vaccineres over en længere periode og vænner sig gradvist til de emner der er i vaccinen. 60-70 % af alle hunde i behandling med hyposensibilisering, har en god effekt af behandlingen. Effekten varierer lige fra fuld effekt, dvs. ingen symptomer, til kraftig reduktion af symptomer.

Det er vigtigt at din hund får et foder, udviklet til at støtte op om en sund hud. Da en atopiker optager emnerne, som den reagerer på, gennem huden, betyder det, at en del af behandlingen består i at bade hunden med specialshampoo og balsam. Balsam blødgør huden, men bidrager også til at forbedre den naturlige beskyttende barriere.

44% af alle atopiske hunde har også fødevarereaktioner.

Læs mere om allergi hos hunde