Årets influenzasæson er startet, og det er årstiden for løbende næser og kriller i halsen. Hvor end vi begiver os hen, er vi omgivet af smittefare - men kan vi smitte vores hunde, hvis vi får en influenzavirus med hjem? 

Det korte svar er heldigvis nej. I modsætning til visse andre vira, så smitter influenza meget sjældent fra mennesker til dyr. De vira, der typisk smitter mellem dyr og mennesker, er f.eks. rabies (tidligere kaldet hundegalskab). Men vira er generelt selektive, så det er i realiteten ganske få af de gængse vira, vi oplever her i Danmark, der smitter mellem dyr og mennesker.

Der findes en særlig influenzatype, parainfluenzavirus (CPI), som rammer hunde, men vaccinen mod den er del af det almindelige vaccinationsprogram for hunde, og den kan altså ikke smitte mennesker.

Vira er selektive

Når vi taler smitte mellem menneske og dyr, er det først og fremmest vigtigt at understrege, at ikke alle vira kan overføres. En virus udvikler sig hele tiden, men nogle udvikler sig kun til et snævert udvalg af dyrearter. Vira som rabies, angriber  f.eks. flere forskellige arter, da den er bredspektret.

Ingen smittefare med influenza

Gennem influenzasæsonen kan mange danskere forvente at blive smittet med den gængse influenzavirus. Dog er det ikke sandsynligt, at mennesker smitter hunde med influenza, da den næsten udelukkende angriber mennesker. Nogle influenzatyper findes også i naturen hos f.eks. svin og vådfugle, men de angriber ikke hunde, så de er heldigvis uden for smittefare. Man kan derfor sagtens hygge med sin firbenede ven, når man ligger derhjemme under dynen med influenza. 

Begynder hunden at hoste?

Det er dog ikke utænkeligt, at din hund begynder at hoste, mens du selv ligger syg i sengen med influenza. Vores influenzasæson er nemlig højsæson for såkaldt kennelhoste, der dækker over en række virus- og bakterieinfektioner, der angriber hundes luftveje. 

kennelhoste kendes på en hul og tør hoste. Mange hundeejere først tror, at hunden har fået noget galt i halsen. Hunde kommer i reglen over sygdommen af sig selv i løbet af en uge eller to, men hold øje med, om den får feber eller virker sløj, for man kan være uheldig, at kennelhoste udvikler sig til lungebetændelse, hvilket kræver behandling hos dyrlægen.

Smitten spredes primært, når flere hunde samles. Hvis din hund får kennelhoste, er det derfor vigtigt, at I undgår kontakt med andre hunde i løbet af de første to uger.

Vær også opmærksom på, at det kan være rarest for hunden at blive luftet i sele, mens den er syg, så den kan slippe for halsbåndet, der trykker på de generede luftveje. Heldigvis kan hunden ikke smitte os med kennelhoste, så vi kan trygt nusse hinanden, når hosten indtræffer og sengen kalder.