Hot spot er en fugtig hudinfektion ofte forårsaget af bakterier. Hunde med stor pels og underuld er særligt udsatte, da bakterierne trives i varme og fugtige omgivelser. Derfor omtales hot spot også ofte som fugt- eller sommereksem.

Et hot spot fremstår som et overfladisk sår, der væsker. Det kan både opstå af fugtig pels efter hav- eller søbad, fra insektbid (flåt, lopper, mm.) eller andre hudgener som fx kløe. Klør hunden hul, nedbrydes hudens forsvarsbarriere, og den bliver derved nemt modtagelig for bakterielle infektioner. Det er vigtigt at holde godt øje med din pelsede hund her i sommertiden - jo varmere, desto vigtigere er det at holde øje, særligt hvis din hund er glad for at gå i vandet, da saltvand kan virke lokalt irriterende for huden.

Symptomer på hot spot

Hot spot ses ved at pelsen klistrer sig sammen fordi såret væsker - ofte vil det blot være på størrelse med en enkrone til at starte med. infektionen vil vokse løbende og som regel hurtigt, og det kan på kort tid gå hen og blive større end en hånd.

Liste over symptomer:

  • Pelsen er filtret sammen på et enkelt sted.
  • Pelsen er klæbrig, snasket og blodig.
  • Huden er kraftig rød og irriteret.
  • Pletten vokser gradvist i størrelse, og der kan danne sig små bumser rundt omkring den.
  • En del hunde ømmer sig ved berøring af området.

Sådan behandler du hot spot

Hvis du får øje på et sår, mens det stadig er lille og afgrænset, kan du klippe eller barbere pelsen kort rundt om det og rense det med klorhexidin (mindst to gange dagligt). Derefter er det vigtigt at sørge for, at hunden ikke kan komme til at slikke eller kradse i såret, og du kan derfor være nødt til at give den en krave på eller på anden vis forhindre den i at komme til området.

Er såret større og vokser hastigt, eller ser det betændt ud, er der ingen vej udenom dyrlægen, da din hund sandsynligvis skal have yderligere behandling – evt. antibiotika, inflammationshæmmende og smertestillende behandling. Lidelsen kan desuden være meget smertefuld, og derfor kan det ofte være nødvendigt at bedøve hunden i disse svære tilfælde for at kunne gennemføre en grundig klipning og såroprensning af det berørte hudområde.

Visse hunderacer angribes oftere end andre

Alle hunderacer kan angribes af hot spot, men visse racer har en større risiko. Hunderacer med med lang og tæt pels, som også er glade for at bade, angribes oftere af hot spot. Her er fx retrivere og newfoundlændere. Hot spot er mest almindeligt om sommeren, men det kan også forekomme på andre årstider.

Forebyggelse af hot spot

Hvis du har en hund, som elsker at bade, skal du være meget omhyggelig med at skylle pelsen med rent vand og tørre den efter badet. Hvis hunden allerede har haft gentagne problemer med hot spot, så overvej om hunden ikke skal bade så ofte. En langhåret hun kan med fordel klippes kort om sommeren, det letter hundens varmeregulering og gør det lettere for hunden pels at tørre efter at have badet.

Fem tips fra dyrlægen

  1. Gør det til en vane at kigge nærmere på din hund hver dag i sommertiden - så finder du også flåter og andre ubudne gæster.
  2. Skyl altid hunden i ferskvand efter havbad.
  3. Sørg for, at hunden er ordentlig tør, inden den f.eks. lægger sig i kurven.
  4. Barber eller klip rundt om et sår, så du kan holde øje med det.
  5. Hvis hunden kradser eller slikker sig, skal den have krave på eller anden beklædning, der kan hindre dette. Der findes bl.a. oppustelige kraver, så hunden og dens omgivelser slipper for en stor plastikskærm.