Et bidsår bør altid undersøges af dyrlægen, også selv om såret ser ufarligt ud – hvis der for eksempel kun er et par (som oftest mindst to) små huller i huden. Man kan næsten altid regne med, at et bidsår er inficeret, og at der kan opstå betændelse og bylder.

Usynlige sårhuler

Når en hund bider en anden hund, bruger den som regel de store hjørnetænder. Tænderne perforerer huden, hvorefter hunden flænser huden løs fra det underliggende muskelvæv. Derfor opstår der et hulrum mellem huden og underlaget. Et par timer efter bidepisoden vil blod og sårvæske samle sig i sårhulen.

Samtidig med at biddet perforerer huden overføres bakterier fra tænderne. Den proteinrige sårvæske er et glimrende spisekammer for de sultne bakterier, og efter et eller to døgn udvikler det sig til en voldsom betændelse. Mere væske og pus samler sig i såret, området bliver hævet, ømt og varmt, og der siver væske ud af de ofte ret små sår. I visse tilfælde udvikles der også betændte bylder.

Hvis hunden er langhåret, kan det være svært at se de små huller efter hjørnetænderne

Det kan være nødvendigt med dræn

Hvis hunden er langhåret, kan det være svært at se de små huller efter hjørnetænderne. Et tydeligt tegn på, at hunden er blevet bidt kan være, at der er blod i pelsen eller at pelsen er klistret sammen. Skil pelsen og kig ved hårroden. Hvis du finder et sår, bør du klippe pelsen af i et lille område rundt om såret og kontakte dyrlægen.

Det er tit nødvendigt at dræne et bidsår. Dyrlægen laver en åbning ved sårets laveste punkt, sådan at væske og pus kan løbe ud. Ofte er dyrlægen også nødt til at lægge en tynd gummislange ind i såret, et såkaldt dræn. Det skal som regel have lov at sidde i tre dage, sådan at sårvæsken ikke lukkes inde i såret, men derimod løber ud.

Antibiotika mod bakterier

Nogle gange bliver huden tyndslidt, og der opstår større eller mindre sår. Denne type sår bør sys, og også i disse tilfælde kan det være nødvendigt med et dræn.
Behandlingen kombineres med antibiotika, for eksempel penicillin. Under efterbehandling hjemme er det vigtigt at følge dyrlægens anvisninger med hensyn til sårpleje.

Forebyg skader

Forebyggelse af skader er lige så vigtigt som behandling. Gør dit bedste for at forebygge hundeslagsmål!

  • Træn indkald med din hund lige fra den er hvalp, så du er sikker på at kunne kalde din hund til dig.
  • Lad den møde andre hunde i løs snor eller - under egnede forhold - helt uden snor. Hunde i snor får et ændret kropssprog og reagerer anderledes end hunde, der er løse.
  • Sørg for, at din hund møder hunde af mange forskellige racer lige fra starten af, så den vænner sig til deres forskellige udseende og kropssprog.
  • Lær din hund, at den ikke skal/behøver hilse på alle hunde, den møder, men at du styrer, hvem I hilser på.
  • Husk også, at hunden reagerer på dig og dit kropssprog. Hvis du er bange for andre hunde, bliver din hund det også. Vær glad og tal opmuntrende, når I møder andre hunde.
  • Hvis der er optræk til konflikt, så drej din hund væk fra den anden hund, så de ikke får øjenkontakt, og gå langsomt væk med din hund. Undlad at hale din hund væk, men gå i stedet ind mellem de to hunde, mens du får din egen hund til at følge med dig. 

Sådan gør du, hvis din hund bliver bidt:

  • Undersøg huden og led grundigt efter bidsår eller små huller efter bid.
  • Klip pelsen af rundt om såret.
  • Kontakt dyrlægen.