Analkirtlerne er to små kirtler, der sidder på hver side af anus lige inden for åbningen. Kirtlerne indeholder et (for os mennesker) meget ildelugtende sekret, der normalt udskilles, når hunden har afføring.

Man ved ikke helt præcist, hvilken funktion dette sekret har, men mener, at det både virker smørende og fungerer som markering af territorium.

Betændte analkirtler er meget smertefuldt for hunden, og sekretet bliver blodigt, betændt og tyktflydende. Udførselsgangene kan hæve, sådan at det bliver svært for hunden at tømme analkirtlerne uden hjælp fra dyrlægen.

Betændte analkirtler er meget smertefuldt for hunden

Behandling

I milde tilfælde kan dyrlægen nøjes med at klemme indholdet ud af begge analkirtler. Hvis infektionen er blevet for voldsom, kan der dannes en byld, som til sidst brister.

I nogle tilfælde får hunden kun analsækbetændelse en gang i livet, mens lidelsen hos andre hunde vender tilbage igen og igen. Hvis problemet bliver ved med at vende tilbage, kan man fjerne analkirtlerne ved en operation.

De typiske symptomer på analsækbetændelse er, at hunden slikker eller bider sig meget bagi, eller at den kurer på enden hen ad gulvet.

Sådan dækker hundesygeforsikringen

Agrias sygeforsikring til hunde dækker dyrlægebehandling i forbindelse med analkirtelproblemer. Som sædvanligt gælder de almindelige vilkår, det vil for eksempel sige, at hunden ikke må have haft symptomer før du tegnede forsikringen og er rask, når forsikringen tegnes.