Har du set din hund sætte bagdelen i gulvet og trække sig fremad med forbenene? Så har den med al sandsynlighed problemer med analkirtlerne – problemer, som der skal tages hånd om. Det starter nemlig ofte som et mindre problem, men kan blive alvorligt, hvis ikke der bliver taget hånd om det.

Problemer med analkirtlerne er relativt almindeligt hos hunde. Alle hunde har to analkirtler siddende i endetarmen, som indeholder et sekret, der udskilles, når hunden har afføring. Sekretet dækker hundens afføring og afgiver en lugt, så andre hunde ved, hvem der har lagt lige netop den hundehømhøm.

Forskellige årsager kan betyde, at analkirtlerne ikke bliver tømt, hvilket kan udvikle sig til alt lige fra ubehag til stærke smerter hos hunden. 

Symptomer på problemer med analkirtlerne

Der er en lang række symptomer ved problemer med analkirtlerne, som du skal reagere på. Det første har vi allerede nævnt:

  1. Hunden trækker numsen hen ad gulvet eller jorden.
  2. Hunden slikker sig overdrevent omkring endetarmen.
  3. Hunden forsøger at bide i området omkring endetarmen, lænden eller ved halen.
  4. Ilde lugt fra analkirtlerne.
  5. Hunden viser tegn på ubehag omkring numsen.
  6. Området omkring endetarmen er hævet og huden irriteret.

Hvordan behandles problemer med analkirtlerne?

Hunde har brug for, at afføringen har en vis fylde og hårdhed, for at analkirtlerne bliver tømt. Så har hunden haft tynd mave, eller noget der ligner, kan det være synderen. En tømning af analkirtlerne, som dyrlægen klarer, kan i sådanne tilfælde løse problemet. Det kan dog også være nødvendigt at ændre hundens kost, så den får flere fibre. Det vil din dyrlæge komme ind på, hvis det er nødvendigt. 

Bliver problemerne i området ikke behandlet, kan det udvikle sig til betændelse i kirtlerne (også kaldet analsækbetændelse), hvor behandling med antibiotika kan blive nødvendig. Er det et tilbagevendende problem, og især hvis det udvikler sig til infektioner, så kan man i sidste ende blive nødt til at operere analkirtlerne væk. Derfor er det ifølge Mogens Brix vigtigt, at man ikke bare ser problemet an.