Ispinde som sætter sig fast

Hunden får tit lov at få den sidste bid is, men tænk på at ispinden er så lille, at den kan ryge ned i halsen, hvis hunden bliver for ivrig. Hvis dele af den sætter sig fast i svælget, kan de være svære at fjerne, og det kan forårsage bylder og sår, som er længe om at hele.

– Vi ser også en forøgelse i antallet af livsstilssygdomme som for eksempel diabetes (sukkersyge) og ledproblemer, så spørgsmålet er, om man er for flink, når man giver efter for hundens bedende blik? Husk også at chokolade, især den mørke, er giftig for hunde, siger dyrlæge Lena Bjurström.

Fiskekrog i munden

Det sker, at hunde får en fiskekrog i munden eller i kinden, og det er stressende og samtidig meget svært at få den ud på en ordentlig måde.

– Hvis du forsøger at trække krogen ud, kan modhagerne anrette stor skade. Selv om det byder én imod, er det bedste faktisk at trykke krogen ud gennem huden og klippe den af, når den er gået igennem. Gør det forsigtigt og vær forberedt på, at selv den sødeste hund kan gå i panik.

Forgiftning

Nye omgivelser må udforskes, og ejeren ved ikke altid, hvilke giftstoffer hunden kan komme i nærheden af: rottegift, bekæmpelsesmidler og alger er nogle af dem, der er farligst for hunden. Men nogle tudser kan også være giftige. Og hvis hunden støder på kølervæske (glykol), er det også farligt, fordi de fleste hunde kan lide den søde smag.

– Skal du holde ferie et sted, hvor der er langt til dyrlægen og hvor der findes slanger, kan du tale med hundens dyrlæge om det vil være en god ide at få en recept på kortison mod slangebid, sige Lena Bjurström.

Hedeslag

Hav altid frisk vand til hunden, når du kører i bil, og efterlad aldrig hunden i bilen. Det er langt fra nok at lade et vindue stå åbent. Hedeslag kan være dødeligt.

– Ved en udendørstemperatur på 20-22° tager det ikke lang tid, før temperaturen inde i bilen er steget til 85°, forklarer Lena Bjurström.

Fugteksem

Sår og insektbid kan udvikle sig til fugteksem, især hvis de klør.

– Gå hundens pels igennem hver dag, fjern eventuelle flåter og hold øje med hudforandringer, lyder Lena Bjurströms råd.

Fluelarver

Fluer tiltrækkes af sår og afføring. Hold øje med din hund i de varme årstider, især hvis den har haft diarré eller sår. Fluerne lægger æg, der udvikler sig til larver, som kan æde sig ind i huden.

Redningsvest

Selvfølgelig kan de fleste hunde svømme – men ikke i uendelig lang tid. Og hvor mange hunde kan klatre op ad en badestige? Alt for få tænker på, hvordan de skal få hunden om bord igen, hvis den falder i vandet fra båden.

Der er også en risiko for, at hunden går i panik og drukner, eller at den kommer til skade på vej ned i vandet. Redningsveste til hunde har et håndtag i ryggen, som gør det nemmere at løfte hunden op igen.

Ovenstående oplysninger er baseret på erfaring og daglig kontakt med dyrlægeklinikker.