Almindelige årsager til dyrlægebesøg for schæferhunde

  • Problemer med bevægeapparatet
  • Hudproblemer
  • Problemer med mave- og tarmområdet

”Vi ser, at schæferen oftere besøger dyrlægen end sammenligningsgruppen ’Alle Racer’. De mest almindelige årsager til besøget er problemer med bevægeapparatet, huden og mave-tarm-området”, siger Anna Tranell Lindman, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Schæferen sammenlignet med andre racer

Sammenlignet med gruppen ’Alle Racer’ har schæferen flere dyrlægebesøg for immunologiske diagnoser såsom allergier. De besøger oftere dyrlægen for forskellige hudsygdomme og kløe. Smerter fra bevægeapparatet, som blandt andet kan vise sig via halthed og stivhed, men også problemer med hofteleddet og med den del af ryggen, der er forbundet til diskskiverne og ryghvirvlerne, er mere almindelige for schæferen end sammenligningsgruppen ’Alle Racer’. Hannerne lider også i større udstrækning af prostatasygdomme end ’Alle Racer’. ’Alle Racer’ er en aggregering af alle racers samlede statistik sammenlignet med schæferen.

Dyrlægebesøg for schæferhunde sammenlignet med 'Alle Racer' i perioden fra 2011-2016:

Sjældent forekommende diagnoser hos schæferen

  • Hjerteproblemer
  • Problemer med de nedre luftveje
  • Kloskader
  • Hormonelle problemer

Mange racer har diagnoser, der er mere eller mindre almindelige for den specifikke race. Sammenlignet med gruppen ’Alle Racer’ er det sjældent, at schæferen kommer til dyrlægen med diagnoser relateret til hjertet, de nedre luftveje, skader på kløerne og sygdomme forbundet med det hormonelle system.

Statistik for schæferhunden

Schæferen er en populær hunderace, og mange schæfere er forsikret i Agria, hvilket betyder at statistikken er omfattende og pålidelig.

Vil du vide mere om schæferen?

Er du interesseret i at læse mere om racen? Hos Dansk Kennel Klub og hos raceklubben finder du mere information. Der finder du blandt andet karakteristika ved racen, dens sygdomme og skader.

Mere om racen hos Dansk Kennel Klub:
Schæferhund, stockhåret: https://www.dkk.dk/race/schaeferhund-stockhaaret
Schæferhund, langstockhåret m. underuld: https://www.dkk.dk/race/schaeferhundlangstockh-m-underuld

Om Agria Breed Profiles

Antallet af dyrlægebesøg for hver race sammenlignes med, hvor ofte diagnosen stilles for gruppen ’Alle Racer’.

Tallene er baseret på de hunde, der besøgte dyrlægen og brugte deres dyreforsikring i perioden 2011-2016.
Frekvensen er beregnet på dyr-År-Under-Risiko (ÅUR), der henviser til det tidspunkt, hvert dyr var forsikret i perioden 2011-2016. Et forsikret dyr i et år genererer 1,0 ÅU, et forsikret dyr i et halvt år genererer 0,5 ÅUR. Frekvensen angives som antallet af dyr, der registrerede en hændelse (dyrlægebesøg eller liv) pr. 10.000 ÅUR.

Agria Breed Profiles er et unikt materiale, der har afspejlet sundhedsstatussen for vores hunde siden 1995. Dengang startede undersøgelsen af racespecifik skadesstatistik i samarbejde med den svenske kennelklub. I dag bruges Agria Breed Profiles af raceklubberne til at identificere, hvordan hver race kan gøres sundere. Agrias statistik bruges også i forskellige forskningssammenhænge på de skandinaviske universiteter i Sverige, Norge, Danmark og Finland, men også i andre dele af verden.

Agria Breed Profiles er en vigtig del af at definere og sætte fokus på almindelige sygdomme og skader hos forskellige hunderacer. De er en støtte i avlsklubbernes arbejde med at identificere sundhedsrelaterede lidelser og sætte fælles avlsmål, siger Brenda Bonnett, canadisk professor og en af grundlæggerne af sundhedsprofilerne. Arbejdet er finansieret gennem Agria og SSK Research Fund.