Almindelige årsager til dyrlægebesøg for border collier

  • Problemer med bevægeapparatet
  • Skader
  • Problemer med mave-tarm-området

”Den mest almindelige årsag til dyrlægebesøg for border collier er problemer med bevægeapparatet. Vi ser, at det især er smerter fra ryg og hofte, der er problemet. Skader topper også listen, og her er der ofte tale om hudskader, skader på led, ligamenter, muskler og sener”, siger Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Mave- og tarmproblemer er almindeligt hos mange racer og også for border collien. Opkast og diarré er de symptomer, de oftest kommer til dyrlægen med i relation til maven.

Border collier sammenlignet med andre racer

Border collier besøger i gennemsnit dyrlægen sjældnere end sammenligningsgruppen ’Alle Racer’. Gruppen ’Alle rager er en aggregering af alle racers samlede statistik sammenlignet med border collier.

Til gengæld er antallet af dyrlægebesøg for neurologiske lidelser, såsom epilepsi, højere for border collier end sammenligningsgruppen.

OCD er også en mere almindelig diagnose hos border collier end sammenligningsgruppen ’Alle Racer’.

Dyrlægebesøg for border collier sammenlignet med 'Alle Racer' i perioden fra 2011-2016:

Sjældent forekommende diagnoser hos border collien

Border collier lider ikke i særlig høj grad af immunologiske sygdomme og har sjældent problemer med ører, øjne og hud.

  • Immunologiske sygdomme
  • Øresygdomme
  • Øjensygdomme
  • Hudsygdomme

Statistik for border collien

Border collien er en populær hunderace, og mange border collier er forsikret i Agria, hvilket betyder at statistikken er omfattende og pålidelig.

Vil du vide mere om border collier?

Er du interesseret i at læse mere om racen? Hos Dansk Kennel Klub og hos raceklubben finder du mere information. Der finder du blandt andet karakteristika ved racen, dens sygdomme og skader.

Mere om racen hos Dansk Kennel Klub:
Border collie: https://www.dkk.dk/race/border-collie

Om Agria Breed Profiles

Antallet af dyrlægebesøg for hver race sammenlignes med, hvor ofte diagnosen stilles for gruppen ’Alle Racer’.

Tallene er baseret på de hunde, der besøgte dyrlægen og brugte deres dyreforsikring i perioden 2011-2016.
Frekvensen er beregnet på dyr-År-Under-Risiko (ÅUR), der henviser til det tidspunkt, hvert dyr var forsikret i perioden 2011-2016. Et forsikret dyr i et år genererer 1,0 ÅU, et forsikret dyr i et halvt år genererer 0,5 ÅUR. Frekvensen angives som antallet af dyr, der registrerede en hændelse (dyrlægebesøg eller liv) pr. 10.000 ÅUR.

Agria Breed Profiles er et unikt materiale, der har afspejlet sundhedsstatussen for vores hunde siden 1995. Dengang startede undersøgelsen af racespecifik skadesstatistik i samarbejde med den svenske kennelklub. I dag bruges Agria Breed Profiles af raceklubberne til at identificere, hvordan hver race kan gøres sundere. Agrias statistik bruges også i forskellige forskningssammenhænge på de skandinaviske universiteter i Sverige, Norge, Danmark og Finland, men også i andre dele af verden.

Agria Breed Profiles er en vigtig del af at definere og sætte fokus på almindelige sygdomme og skader hos forskellige hunderacer. De er en støtte i avlsklubbernes arbejde med at identificere sundhedsrelaterede lidelser og sætte fælles avlsmål, siger Brenda Bonnett, canadisk professor og en af grundlæggerne af sundhedsprofilerne. Arbejdet er finansieret gennem Agria og SSK Research Fund.