Hunde har en høresans, der er langt bedre end menneskets. Derfor er de mere sensitive overfor støj, og de kan høre lyde, vi mennesker ikke kan. Nytårsaften kan derfor være meget ubehagelig for hunde på grund af de høje brag og hyl fra fyrværkeri. Hunde bliver let skræmte og forvirrede af larmen, og i værste fald går de i chok.

Hvis man har hund i byen eller i det hele taget bor tæt på andre mennesker, så er der ingen tvivl om, at nytårsaften er en udfordring for de fleste hunde. Som hundeejer kan man derfor starte med at overveje, om man kan tage i f.eks. sommerhus nytårsaften, hvor der ikke er så meget fyrværkeri. Men husk, at hunden aldrig må være alene hjemme på sådan en dag.

Væn din hund til høje lyde inden nytårsaften

Det er for sent at begynde at træne hunden lige inden nytår, da det tager tid at gøre den tryg ved lydene. Tager du dig derimod tid, og er hunden blot let ængstelig eller nervøs for skud og brag, er der gode chancer for at frygten kan trænes væk. Dog kan lydfølsomhed også komme af, at hunden har ondt i ørerne, for eksempel på grund af ørebetændelse eller brud på trommehinden. Hvis den er bange for lyde generelt, er det derfor en god idé at lade en dyrlæge undersøge hunden, før du begynder træningen.

Er alt i orden med ørerne, så er det bare at starte træningen. Hunden skal lære, at pludselige brag ikke nødvendigvis betyder fare. Du kan starte med at afspille lyden af raketter og skud på hjemmets højtalere. Der findes videoer på YouTube med lyde af fyrværkeri, som kan være gode at træne til. Start med at afspille lydene på svag lydstyrke og skru derefter gradvist op, når hunden lader til at være tryg. Beskæftig hunden med noget den synes er rart, imens træningen står på, så den lærer, at lydene er helt ufarlige.

Lad træningen tage tid

Det er vigtigt ikke at gå for hurtigt frem. Hvis hunden ikke bliver mere rolig, skal du gå et skridt tilbage i træningen og skrue ned for volumen igen. Det er en meget tidskrævende metode, som kræver god tålmodighed fra din side. Det er også vigtigt, at du ikke ser på hunden, når den er stresset, eller at du udviser med dit kropssprog, at det er synd for den. Du skal blot selv være helt afslappet og opføre dig helt normalt.

Sådan lindrer du hundens uro på nytårsaftensdag

Selvom du har trænet med din hund, og den er blevet vant til de høje lyde, så kan det stadig være en god idé at tage ekstra hensyn, når nytårsaftensdag oprinder. Gå gerne en god lang tur med hunden, så den er fysisk træt, når fyrværkeriet bliver fyrret af. Hvis hunden har overskudsenergi, når den hører skud og fyrværkeri, bliver den unødigt bange.

Desuden bør du trække gardinerne for, så de mange lysglimt ikke gør hunden unødigt urolig. Hav også gerne tv og radio på en ganske høj volumen ved midnat, så det kan dæmpe bragene fra fyrværkeriet. Det er beroligende at spise og tygge! Giv derfor hunden noget lækkert, den godt kan lide, når nytårsfejringen er på sit højeste.

Beroligende produkter på nytårsnatten

Nogle hunde er så bange, at de har brug for beroligende midler fra dyrlægen for ikke at risikere at havne i choktilstand. Er dette tilfældet, så husk at være ude i god tid, så du kan få en recept og gode råd fra dyrlægen inden brug. Prøv også gerne produktet af inden nytårsaften, så du kan se, hvordan din hund reagerer.

Hvis du har givet hunden noget beroligende, er det ofte en fordel at give den adgang til et overdækket bur eller et mørkt rum. Hav alligevel altid radio eller tv kørende. Selvom hunden har lagt sig til at sove, skal du alligevel holde øje med den.

Hvis det er muligt, kan det også være en god idé at informere naboerne om, at din hund ikke kan lide fyrværkeri, og at du ville sætte pris på, hvis de kunne begrænse fyrværkeriet til selve nytårsaften.

Pas på hunden dagen derpå

I dagene efter nytårsaften skal du holde godt øje med rester fra fyrværkeri på jorden, når du går tur med hunden. Hunden kan nemlig blive rigtig skidt, hvis den spiser afbrændt fyrværkeri. Desuden kan pinde fra raketter let splintres i hundens mund, så lad endelig ikke hunden få fat i pindene. Der er ofte også mange flere smadrede flasker og glasskår på vejen, så vær ekstra opmærksom på gåturen dagen derpå.