Træn i god tid før knald og brag

Foto: Karianne Widsell
Mange hunde er så bange for brag og fyrværkeri, at de skal have beroligende midler på nytårsaften. Hvis du begynder at træne i tide, kan du lindre ubehaget for hunden.

Det er for sent at begynde at træne hunden lige inden nytår, men hvis hunden blot er let ængstelig eller nervøs for skud og brag, er der gode chancer for at træne frygten væk. Lydfølsomhed kan også komme af, at hunden har ondt i ørene, for eksempel på grund af ørebetændelse eller brud på trommehinden. Hvis den er bange for lyde, er det derfor en god idé at lade en dyrlæge undersøge hunden, før du begynder at træne.

Den bedste træning er almindeligvis udmattelsesmetoden. At sidde langt fra et skydefelt en dag og eksempelvis læse en bog, kan være en god start. Afslut dagens træning, når hunden er rolig, og sæt jer nogle meter tættere på skydebanen dagen efter.

Nytårsaften er det for sent at forsøge at få fat på beroligende tabletter

Lad det tage tid

Det er vigtigt ikke at gå for hurtigt frem. Hvis hunden ikke bliver mere rolig, skal I gå et skridt tilbage i træningen. Siden fortsætter du på denne måde til hunden er rolig ved skud på nært hold. Dette er en meget tidskrævende metode, og det er vigtigt, at du ikke ser på hunden, når den er stresset. Det er endnu vigtigere, at du ikke synes, det er ”synd” for hunden under træning og i situationer, hvor hunden bliver bange eller stresset. Ignorér hunden eller afled opmærksomheden med noget, som hunden synes er morsomt.

Lindre hundens uro

Du kan lindre hundens lidelser med fyrværkeri før højtiderne, for eksempel med øget motion og aktivering i ugerne før. Hvis hunden har overskudsenergi når den oplever skud og fyrværkeri, bliver den unødig bange.

Lad aldrig hunden være alene nytårsaften, hvis den er bange. Det allerbedste er måske at pakke sagerne og fejre nytår på landet, langt væk fra brag og knald. Hvis du ikke har mulighed for det, kan det hjælpe hunden at I trækker gardinerne for, og har tv og radio på en ganske høj volume ved midnat. Det er også vigtigt, at du selv holder dig rolig og ikke hidser dig op over at det brager, således at hunden bliver urolig. Det er beroligende at spise og tygge! Giv derfor hunden et kødben, som den kan tygge på om aftenen, eller giv den leverpostej og kødboller, når det larmer allermest.

Beroligende produkter

Mange hunde er så bange, at de har brug for beroligende midler, for ikke at risikere at havne i choktilstand. Vær i såfald ude i god tid, så du kan få en recept og gode råd fra dyrlægen. Prøv gerne produktet af inden nytårsaften, så du kan se hvordan din hund reagerer.

Hvis du har givet hunden noget beroligende, er det ofte en fordel give hunden adgang til et overdækket bur eller et mørkt rum. Hav altid radio eller tv kørende. Selvom hunden har lagt sig til at sove, skal du alligevel holde øje med hunden! Det kan måske også være en god idé at minde naboerne på dette, hvis de eller børnene er ude og skyde raketter og knaldhætter af flere dage før og efter nytårsaften. Fortæl også, hvor meget din hund lider under fyrværkeriet, og fortæl, at du vil sætte pris på, at de begrænser fyrværkeriet til selve nytårsaften.

Synes godt om? 0 stemmer, ikke bedømt 0 av 0 gillade, NaN i betyg