Det står ned i stænger udenfor. Vinden rusker i træerne. Gåtur med hunden er bestemt ikke det, der står øverst på ønskesedlen lige nu, men du bliver nødt til det for hundens skyld. Men hvor langt behøver I at gå, før I begge igen kan være tilbage i varmen?

Hvor langt en hund har brug for at gå, kommer an på flere ting som hundens race, alder, fysiske form, og hvad den ellers har af aktivitet i løbet af dagen. En tommelfingerregel er dog, at voksne hunde har brug for at blive luftet i mindst 30 minutter to gange dagligt, hvilket for de fleste er om morgenen, og når familien er hjemme fra arbejde. For hvalpe er der tale om kortere ture flere gange om dagen.

Hunden har bedst af at løbe løs i varieret terræn, og har man en gammel hund, skal den ikke glemmes. Mange ældre hunde kan sagten klare 30 minutters gåtur i roligt tempo, hvis fysikken tillader det, og man varmer op med frisk gang i snor, inden den slippes løs.

Hunden har brug for både motion og aktivering

Når vi snakker om hundens daglige motion, så er det ikke kun kroppen, der skal motioneres - hjernen skal også på arbejde. Det kaldes aktivering. Motion er den fysiske udfoldelse, der holder hunden i form, mens aktivering er det, der populært kaldes for hjernegymnastik. Det kan være alt lige fra det, hunden oplever under turen, for eksempel dufte, at lede efter godbidder, og balanceøvelser, til problemløsning hjemme i stuen og andet samvær med sin ejer.

I den optimale sitaution får hunden altså opfyldt sine behov for begge dele. Selvom det ofte er det modsatte, der er problemet for de fleste hunde i Danmark, kan hunden også få for meget motion. Så risikerer du, at den får skader, og aktiverer du den alt for meget, så kan den begynde at få adfærdsproblemer, da den simpelthen ikke kan klare de opgaver, den bliver stillet. Så det handler om at finde en balance hvor fysisk og mental motion tilpasses den enkelte hund, og det den kan klare. 

Huskeliste til den gode gåtur

Her får du lidt hjælp til at finde opskriften på en rigtig god gåtur:

  1. Gå med hunden mindst tre gange om dagen. Helst med mulighed for at løbe løs på mindst to af de tre ture.
  2. Gå med hunden mindst 30 minutter for voksne hunde. Kortere ture, men oftere for hvalpe. Husk, at de ældre hunde også skal med på tur.
  3. Varier dine ruter på de faste gåture, og gå tur i forskellige områder med varieret terræn (så vidt det er muligt).
  4. Lav øvelser undervejs på turen – f.eks. søgning efter godbidder eller balanceøvelser.
  5. Varm hunden op med lidt frisk gang i snor, inden du slipper den.
  6. Hold pauser undervejs, og gå ikke længere ture end hunden kan holde til både fysisk og mentalt.