Jeg hedder Eva, og jeg har Ronja, som er en welsh springer spaniel på 4 måneder. Hun er født af vores egen hund, Pippi, så jeg har kendt hende, lige fra hun blev født. Alle hvalpene var vildt søde, men Ronja var noget særligt for mig. Hun har puttet i mine arme, lige fra hun var få dage gammel.

Jeg vil gerne fortælle andre børn, hvordan jeg synes, det er at have en hundehvalp og give mine bedste råd. For selvom det er helt fantastisk at få en hund, kan det også være lidt besværligt.

De tre bedste ting ved at have en hvalp

  1. Din hund kan holde dit humør oppe på en dårlig dag.
  2. Det er dejligt at have den at putte med om aftenen og om natten.
  3. Det er hyggeligt at tage på tur med sin hvalp, når den skal ud at opleve nyt miljø (Vi har f.eks. taget toget én station ud til skoven og haft kakao med i en termokande, så Ronja kunne lære at køre i tog).

De tre værste ting ved at have en hvalp

  1. Den bider med meget skarpe tænder.
  2. Nogle gange er den vild og hopper op af dig.
  3. Den har nogle gange beskidte poter.

Tre gode tips når du har fået en hvalp

  1. Hav altid et stykke legetøj liggende. Hvis den så bider i dine bukser, kan du hurtigt give den noget andet at bide i.
  2. Hvis man gerne vil ligge og hygge og putte med sin hundehvalp uden at den bider i dine hænder, gælder det om at finde det rigtige tidspunkt. Hvis den lige er kommet hjem fra tur eller har leget i haven, skal den lige lidt ned i gear først. Så kan man give den en gnavepind, ae den og nusse den stille og roligt, så den forstår, at den ikke skal lege og bide, men bare putte.
  3. Lad være at svinge med arme og ben, så tror den, du vil lege, og så bider den helt sikkert. (P.S. Man kan være nødt til at sidde på spisebordet midt i morgenmaden og tage tøj på for at undgå at blive bidt i ben og bukser). Hvis Ronja vil bide, hopper jeg bare op i min seng eller i sofaen, hvor hun ikke kan nå mig.

Det værste er, når hvalpen bider. Endnu værre når der er flere hvalpe. Så må man være lidt kreativ, når man skal have tøj på.

 

Bonus info:
Hvis din hvalp har bidt dig og er lidt irriterende, skal du huske på, at den ikke bider for at være dum ved dig. Hvalpe bider bare, når de leger, men de holder heldigvis op med at bide, når de bliver lidt ældre og har skiftet tænderne.

Mine opgaver med Ronja

  1. Det er altid mig, der putter Ronja. Når jeg går i seng, er Ronja også træt, og så pakker jeg en kasse med bamser og gnavepinde, som hun kan bide i, til hun falder i søvn, eller hvis hun vågner om natten. Hun vil helst sove i min seng, men hun er for lille til selv at komme derop, så jeg har bygget en trappe, som hun skal lære at bruge. Hvis hun vågner om natten, skal hun enten have noget at bide i eller ud at tisse. Hvis jeg tror, hun skal tisse, går vi ud i haven, og så tisser hun altid. Nu er hun 4 måneder, og det er ikke ret tit, at hun skal tisse om natten mere.

  2. Det er også tit mig, der sørger for, at hun kommer ud i haven, når hun skal tisse om dagen.
    Jeg ved, at når hun har sovet, skal hun altid tisse. Og når hun går rundt i cirkler og leder, så leder hun efter et godt sted at tisse - og så løber jeg ud i haven med hende.
  3. Nogle dage tager jeg med på gåtur med Ronja og min far eller mor. Når vi går i skoven, gemmer jeg godbidder til hende i gamle væltede træstammer, som hun skal finde – det elsker hun.
  4. Jeg træner også med hende sammen med min mor. Vi har bl.a. lært hende at komme, når vi kalder. Vi skiftes til at gå lidt væk og kalde på hende, og når hun så kommer, får hun altid noget megalækkert - pølse eller kylling, så hun altid har lyst at komme, når vi kalder. Vi har en regel om, at man kun må kalde på hende, hvis man har noget lækkert til hende, eller hvis hun alligevel er på vej over til én.

Her har jeg gemt godbidder, som Ronja er ved at finde. Det kan man også gøre hjemme i stuen eller på værelset om aftenen.

Da Ronja var yngre, kunne hun ikke gå så langt. Så bar jeg hende noget af vejen i vores gamle babybæresele.

Alle billederne i artiklen er taget af Louise Ladefoged.