I juletiden ser vi her hos Agria en hel del skader, der skyldes forskellige former for overspisning. Det er så let at sætte skinken til julefrokosten til afkøling udenfor, mens man lige lukker hunden ud i haven, så den kan tisse af, hvorefter man skynder sig ind i køkkenet for at hive pladen med pebernødder ud af ovnen eller tjekke de brune kartofler på komfuret.

Skinketyven

Der kan gå en rum tid, før man pludselig opdager, at Ludvig stadig er ude i haven. Og mens du rumsterede rundt i køkkenet, har Ludvig fundet gryden med skinke og væltet den ned på terrassen. Når du kommer for at lukke hunden ind, er skinken for længst spist, og Ludvig ser vældig tilfreds ud, men hans vejrtrækning er nu lidt underlig.

Pas på dej, der hæver

Et andet scenarie kan dreje sig om julebagningen. Mange gange må bageplader med boller, der hæver, slås om pladsen med andre former for bagværk. Så gælder det om at være kreativ, når man vælger, hvor man skal sætte pladerne. Den lave stol eller taburet må fungere som afsætningsplads. Pludselig sker der noget, der tager ens opmærksomhed fra bagepladerne – telefonen ringer, eller det ringer på døren.

Beruset af bolledej

Ludvig har denne gang snuset sig frem til en plade boller, der står til hævning, og vips! pladen er tom. Det eneste tegn, på at Ludvig har været på gale veje, er lidt mel i knurhårene. Efter et stykke tid begynder Ludvig at se lidt tykmavet ud, og har svært ved at få vejret. Lidt senere kan Ludvig ikke stå på benene, men slingrer rundt, som om han var fuld – og det er lige netop, hvad han er.

Opkastning – løser problemet

I begge tilfælde kan din hund rammes af overspisning. Problemet løser mange gange sig selv, ved at hunden kaster det, den har spist, op. Men i nogle tilfælde kan vores ubetænksomhed ende med et besøg hos dyrlægen.

Hunden får åndenød

Det, der først og fremmest sker hos en hund, der har spist store mængder mad, er, at mavesækkens øgede volumen begynder at trykke på de andre organer i underlivet og brystkassen. Når trykket øges i brystkassen, får lungerne mindre plads til at arbejde, og hunden bliver stakåndet.

Akut alkoholforgiftning

Alkoholforgiftning kan indtræffe meget hurtigt, efter at hunden har spist, men kan også komme senere, især hvis hunden har spist en fødevare i en gæringsproces (for eksempel dej). Nogle gange kan hunden oven i købet få symptomer på fuldskab i tilgift til overspisningssymptomerne. En hvededej, der hæver, afgiver ethanol, der i store mængder kan give akut alkoholforgiftning.

Kontakt dyrlægen

Hvis du er urolig, skal du altid kontakte dyrlægen. Hvis din hunds almene tilstand hurtigt forværres, er det akut, og du skal straks tage til dyrlægen. Dyrlægen vil som regel behandle med drop og brækmiddel.

Sov rusen ud

Hvis din hund har haft alvorlige symptomer på beruselse, skal dette også behandles, og nogle gange må hunden blive natten over for at sove rusen ud. Som regel klarer hunden sig, men det kan gøre ondt på din tegnebog.