Der er fire emner, jeg vil tage op i denne lille artikel. Først hvordan man kommer igennem nytårsaften med en urolig og bange hund. Derefter hvordan man bør håndtere aftenen med den skræmte hund, samt hvordan man i det nye år begynder at træne sin hund til at føle sig sikker til næste nytår. Man bør forberede sin hund på kommende brag og skud, også selvom hunden ikke har nogen som helst erfaring med skud.

Nytår med den skræmte og urolige hund

Først vil jeg sige, at hvis man har en hund, som virkelig er panisk rædselsslagen, bør man opsøge en dyrlæge og forsøge at få noget beroligende til hunden. Derudover skal man tænke på at have luftet hunden rigtig godt tidligt på aftenen, så man undgår at være udenfor med den, når det er værst med fyrværkeri. 

Det er en god ide at forberede et værelse. Hvis det er muligt, så isolér vinduet med tykke gardiner, eller vattæpper. Dels for at dæmpe lyde udefra men også for at dæmpe lyset fra fyrværkeriet. Tænd radioen på høj lydstyrke, så det skjuler bragene udefra. Værelset med isoleret vindue og høj musik bør man vænne hunden til, inden selve nytårsaften. Det tager måske et par gange, at  lære hunden, at værelset med høj musik byder på fred og ro samt måske fodring eller et godt tyggeben.

Nytår med  den trygge hund

En hund der ikke er ængstelig eller utryg ved fyrværkeri, tror jeg stadig, at man skal være forsigtig med. En enkelt lille hændelse kan pludselig gøre hunden bange eller usikker resten af dens liv.   

En ting, man absolut ikke skal gøre, er at tage hunden med ud for at se på fyrværkeri. Så ber' du bare om problemer. Jeg mener, at man bør gøre omtrent det samme som med en bange og utryg hund. Det gør jeg i hvert fald selv. Jeg vil hellere være på den sikre side og forebygge. Desuden er hunden mere rolig og har det bedre i ”sit rum” end blandt fyrværkeri og festende mennesker.   

Træn din skudrædde hund til at blive tryg

Nu så tæt på nytår er der ikke så meget, man kan træne væk. Kom over nytårsaften og begynd lige efter nytår med at træne hunden til næste år.

Det er kun fantasien, der sætter grænser i forhold til træningen. Det første, du kan gøre, hvis du ikke har adgang til en startpistol, er at købe en knaldperle pistol. Med en sådan en pistol kan du gradvist lære din hund, at et brag betyder, at der sker noget sjovt.

Til at starte med kan du pakke pistolen ind i et håndklæde, så braget på den måde dæmpes. Du kan eksempelvis affyre et skud, hver gang du går tur med hunden.

Det er vigtigt at du ikke selv reagerer på skuddet. Lad i stedet som om, at du ikke hører braget. Hvis det går godt, kan du gradvist fjerne håndklædet mere og mere, så braget bliver højere.

Sørg for en masse larm, når I har det sjovt

Er du og din hund er i skoven sammen med en anden hund og hundeejer, kan du affyre et skud, når hundene har det sjovest. Lad selv som om, at du ikke hører skuddet og gå blot videre, som om intet er hændt. Du skal sikre dig at den hund, du er på tur med også er tryg ved skud.

Hvis hunden kan lide at gå spor eller træne lydighed, så kan du med fordel gøre det i nærheden af et skudfelt. Begynd på lang afstand og bevæg dig gradvist tættere på. Sådan kan du træne det, men tag det stille og roligt og gå langsomt frem. Brug din fantasi, og find på forskellige varianter af skudtræning.

Forbered din hund, som aldrig har hørt skud eller brag

Noget, som jeg mener, at mange hundeejere gør forkert, er, at de ikke forbereder deres hund på fyrværkeri og nytårsuro. Mange hunde hører deres første brag ved en ren tilfældighed, hvilket langtfra er godt. Der er nemlig stor risiko for, at du selv bliver overrasket, hvis det sker ved en tilfældighed. Din reaktion kan, om du vil det eller ej, forværre din hunds følelser og reaktion.

Det er derfor meget bedre, at du er forberedt og ved, hvornår braget kommer, så du kan gøre præcis det, der er vigtigt, nemlig at være rolig og neutral. Jeg plejer at gøre præcis som i ovenstående afsnit (Træn din skudrædde hund til at blive sikker).

Når din hund leger med en anden tryg hund i skoven, så tag en hundeprop-pistol med. Når de har det sjovest, så affyr et par skud. Hunden vil sandsynligvis reagere. Hunden vil observere den anden hunds reaktion, samt iagttage hvordan du selv reagerer. Den trygge hund vil være ligeglad, og det samme vil du. På den måde kan du lære din hund, at et brag betyder, at der sker noget sjovt. Gør dette nogle gange i forskellige situationer, så har du forberedt din hund på en god og sikker måde.