Hvorfor vil I have en genbrugshund?

Det er vigtigt at have taget stilling til, hvorfor det egentlig er, man gerne vil have en genbrugshund og så vælge race, køn og alder derefter. Det er vigtigt at vælge hund med hjernen og ikke kun hjertet. Tænk på, at hunde har mange forskellige egenskaber og behov gemt under pelsen.

Her kommer lidt råd og vejledning, hvis du går og overvejer at give en hjemløs hund en ny og kærlig familie.

Skal hunden være

  • En rolig hund at hygge sig med
  • En livlig hund til den aktive familie
  • En løbekammerat at dyrke motion med
  • En brugshund at træne med
  • Eller noget helt femte?

Find en genbrugshund via et internat eller på Facebook

På alle internaternes hjemmesider og f.eks. hos Dyreværnet kan man se billeder og beskrivelser af de hunde, der søger nye familier. Der er også forskellige Facebookgrupper til familier der leder efter deres kommende genbrugshund. Men det er ikke nok at vælge den nye hund fra bag skærmen.

Mærk efter og spørg indtil hundens fortid

Det er vigtigt at besøge internatet eller familien, der skal af med hunden, og når I gør det, skal I fokusere mindst lige så meget på menneskene og stedet og stemningen, som I gør på den søde hund, I har kastet jeres kærlighed på.

Spørg personalet på internatet eller hundens ejer grundigt om hundens fortid, så I er fuldt oplyste om, hvorfor ejeren skal af med hunden og de evt. adfærdsudfordringer, der måtte være med den.

Det er også vigtigt at spørge ind til hundens sygdomshistorik, så I ved, om hunden har fejlet noget tidligere. Man skal naturligvis være ekstra opmærksom, hvis man køber hund fra private, for på internaterne er de vant til at vurdere de hunde, de får ind.

Hvis du kommer ud for en person, der vil udlevere hunden på en parkeringsplads eller et andet sted, der ikke er hundens hjem, skal du sige nej tak. Det er altid tegn på, at noget ikke er, som det skal være.

Skal I vælge en hvalp eller voksen genbrugshund?

De helt små hvalpe er der ikke så mange af på internaterne, men der er en del unge hunde. Der kan være mange grunde til, at folk blive nødt til at finde nyt hjem til en hvalp, de næsten lige har købt, og det behøver ikke være hunden, der er noget i vejen med. Der kan være tale om sygdom eller skilsmisse, eller et familiemedlem der viser sig at være allergisk, men det kan selvfølgelig også være, at hunden viste sig at være en alt for stor mundfuld for familien.

Den unge hund

Vælger I en ung hund, er der stadig stor mulighed for, at I vil kunne sætte jeres eget præg på den. Men vær forberedt på, at det, ligesom hvis I får en hvalp, kræver en masse arbejde. Med mindre I har stor erfaring med hunde, bør I gå til hundetræning, og hele familien skal også være klar til at holde ferie et par uger, da man bruger meget tid på hunden i starten, både til gåture og til leg og kæl derhjemme, og også når hunden skal lære at være alene hjemme.

Den voksne hund

En voksen genbrugshund kan også være en vidunderlig tilføjelse til familien, hvis hundens egenskaber og behov matcher jeres familietype. Det er vigtigt, at I som familie på forhånd har gjort jer nøje overvejelser om, hvad jeres bevæggrunde er til at anskaffe en hund, og at I er klar til at bruge meget tid på at lære hunden, hvordan den bedst kan trives i jeres familie.

En hunds dårlige vaner er tillært. Hunden ved ikke selv, at de er “dårlige”. De vaner skal I tage jer tid til og bruge kræfter og tålmodighed på at “aflære”, samtidig med I kan begynde at lære den nye, gode vaner.

Hvad kræver en genbrugshund af familien?

Der kræves både tid og overskud fra alle i familien at have en hund, selv når I har haft den længe, og den er vant til at bo hjemme hos jer. Den skal have mad og vand hver dag, I skal gå tur, den skal trænes, og dens pels, kløer og tænder skal vedligeholdes. Og så skal der selvfølgelig være tid til nærvær og hygge.

Træning i at være alene hjemme - Også i coronatiden

Vær også opmærksom på, at en hund, der anskaffes, mens familien måske er meget hjemme i coronatiden, stadig skal vænnes til at være alene hjemme, og det skal vedligeholdes under hele coronatiden, indtil vi igen skal på arbejde og i skole.

Det kan godt tage flere måneder at vænne en hund til at være alene hjemme, så bare kom igang, så snart hunden er faldet til i sine nye omgivelser.

Hunde bør ikke være alene hjemme mere end 5-6 timer ad gangen, så hvis jeres almindelige arbejdsliv betyder, at I er meget længere tid væk, bør I alvorligt overveje, om det nu også er en god ide med en hund.

Aktivering

Der skal være tid til hunden efter arbejde, og mange hunderacer skal helst aktiveres et par timer om dagen. Jo mere I er sammen med hunden og laver ting med den, jo bedre bliver jeres relation til gengæld også.

Økonomisk overskud

Ud over masser af tid, kræver det også lidt luft i økonomien at anskaffe sig en hund. For udover anskaffelsesprisen koster en hund i foder, tilbehør, pleje og dyrlægeregninger, medicin og forsikring.

I de 8-15 år en hund typisk lever, vil der være dyrlægebesøg man ikke kan undgå – enten på grund af sygdom men også på grund af skader.

Husk at lave en kontrakt på jeres genbrugshund

Til sidst indskærpes det, at der altid skal være papirer mellem køber og sælger af en hund. Der skal laves en kontrakt, og der skal udleveres bevis for, at hunden eller hvalpen er chippet, registreret i Dansk Hunderegister og vaccineret af en dyrlæge.

Det kunne f.eks. være hundens sundhedsbog eller pas. Husk også at få hundens stambog med, hvis en sådan findes. Så er der styr på detaljerne, og alle er enige om, hvilken aftale der er indgået.